zgonea_microfoane.jpgPreşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a afirmat, luni, la Sinaia, la evenimentul de lansare a celui de-al treilea an al campaniei UNICEF “Hai la şcoală!”, că acest proiect trebuie să transmită un semnal că “ceva nu e bun în România”, în condiţiile în care aceasta este o ţară europeană şi fiecărui copil trebuie să i se asigure dreptul la educaţie.

”’Hai la şcoală!’ trebuie să ne dea tuturor celor care creăm politici, celor care putem să schimbăm ceva la nivelul unei comunităţi, al unei şcoli, al unei politice sectoriale că dacă UNICEF a ales în 2012 să transmită un mesaj către formatori ca dvs. să înceapă un proiect ‘Hai la şcoală!’, ceva nu e bun în România. Ceva nu merge bine. Acesta nu este un proiect pentru o ţară europeană. Fiecărui copil din România trebuie să îi asiguri dreptul la educaţie. Cred că fiecare copil trebuie să fie sigur că părinţii săi şi societatea îi asigură măcar veniturile minime pentru a-l duce la şcoală”, a afirmat Zgonea.

Acesta a precizat că un proiect destinat comunităţilor în care se înregistrează un grad ridicat al abandonului şcolar demonstrează că politicile publice din ultimii ani au avut rezultate doar la nivel statistic.

“E un semnal prost pentru noi pentru că suntem o ţară europeană. După trei ani şi jumătate de criză, UNICEF investeşte într-un proiect de ‘Hai la şcoală!’. Asta înseamnă că politicile publice în acest domeniu din ultimii ani nu au avut efect decât în raportări statistice”, a precizat Valeriu Zgonea.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a menţionat, de asemenea, că există pericolul ca acei copii care nu mai merg la şcoală să devină victime ale traficanţilor de persoane.

“Guvernul Ponta are obligaţia să găsească soluţiile pentru toate familiile din România, să aibă posibilitatea aceste familii să îşi trimită copiii la şcoală. Trebuie să găsim soluţii să recuperăm cele 740.000 de locuri de muncă pierdute în ultimii ani de criză”, a spus parlamentarul social-democrat.

Potrivit lui Zgonea, este nevoie de “predictibilitate şi stabilitate” în sistemul de educaţie pe care îl caracterizează ca fiind unul care nu performează.

“Un sistem de învăţământ care nu a fost conectat în ultimii ani la oferta forţei de muncă nici din România, nici din zona europeană, care a generat raportări peste raportări, şi de fapt rata abandonului era destul de ridicată, un sistem românesc care a închis 2.000 de şcoli e un sistem care nu performează. (…) Soluţia ar fi să le redăm speranţa profesorilor că în România se poate trăi demn şi să investim în învăţământ. Soluţia ar fi să redeschidem acele şcoli care sunt necesare pentru comunităţi. Vorbim despre un proiect naţional pe care îl construim acum într-un proiect de buget, iar soluţia pentru România este să creăm locuri de muncă”, a conchis preşedintele Camerei Deputaţilor.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a participat, luni, la Sinaia, la evenimentul de lansare a celui de-al treilea an al campaniei UNICEF “Hai la şcoală!”. AGERPRES