profesor_pensionar1.jpgPersonalul didactic ar putea fi pensionat, la cerere, cu 3 ani înainte de limita de vârstă, dacă are o vechime în învăţământ de cel puţin 25 de ani – femeile şi 30 de ani – bărbaţii, potrivit unei propuneri legislative depuse la Senat. Proiectul care modifică Legea 1/2011 a Educaţiei Naţionale a fost iniţiat de 21 de senatori PSD şi UNPR.

Potrivit proiectului, „personalul didactic poate fi pensionat, la cerere, cu 3 ani înainte de limitele de vârstă prevăzute de legislaţia în vigoare, dacă are o vechime în învăţământ de cel puţin 25 de ani femeile, respectiv, 30 de ani bărbaţii”.

Iniţiatorii consideră că în sistemul de învăţământ există angajaţi care îşi doresc pensionarea la cerere pentru că nu se mai află în posibilitatea fizică sau psihologică să răspundă cerinţelor de eficienţă ale sistemului de învăţământ actual într-o continuă schimbare, iar acest fapt se reflectă în rezultatele elevilor.

„Pe de altă parte, există cadre didactice care demonstrează competenţă şi după împlinirea vârstei de pensionare. Acestora legea le permite să rămână ca titulari în sistemul de învăţământ încă 3 ani peste vârsta standard de pensionare. Astfel, pentru a echilibra balanţa considerăm că propunerea este întemeiată. Dacă legea permite activarea cadrelor didactice, la cerere, 3 ani după împlinirea vârstei de pensionare, să li se permită şi pensionarea acelor angajaţi care consideră că nu mai sunt apţi de rezultate în învăţământ, tot cu 3 ani, dar anterior vârstei de pensionare”, arată iniţiatorii, în expunerea de motive a proiectului.

Proiectul se află în consultare la Senat, prima Cameră sesizată în acest caz. AGERPRES