Peste 1.300 de elevi au participat, anul trecut, la evenimentele cuprinse în proiectul de educaţie cinematografică CinEd, care continuă şi în 2017 activităţile dedicate tinerilor.

Astfel, în 2016, Societatea Culturală NexT a organizat în cadrul programului CinEd training-uri pentru 211 cadre didactice şi bibliotecari publici din şase oraşe, precum şi proiecţii gratuite pentru tineri, în 14 localităţi din ţară. La activităţi au participat peste 1.300 de elevi, din clasele V – XII, care au descoperit diversitatea cinematografiei europene şi s-au familiarizat cu filmul de artă şi limbajul cinematografic. Formările şi proiecţiile CinEd organizate de Societatea Culturală NexT au fost însoţite de invitaţi speciali, critici de film precum Andrei Gorzo, Ileana Bîrsan şi Gabriela Filippi. Aceştia au facilitat analiza filmelor propuse şi dialogurile cu elevii, cadrele didactice şi bibliotecarii.

Prima sesiune de formare din acest an va avea loc sâmbătă, în Bucureşti, de la 13,00 la 16,00, la Cinema „Elvira Popescu”. Aceasta se adresează profesorilor de gimnaziu, care se pot înscrie printr-un mail la cined@nextproject.ro. Participarea este gratuită, iar training-ul va fi condus de criticul de film Gabriela Filippi.

Activităţile educaţionale pe care le propune programul CinEd ajută în mod activ la dezvoltarea abilităţilor elevilor de a analiza, înţelege şi interpreta un mesaj audio-vizual, contribuind la formarea unui public activ şi la apropierea de cinematografie ca artă şi industrie.

Printre oraşele în care programul CinEd va ajunge anul acesta se numără Bucureşti, Braşov, Iaşi, Râmnicu Vâlcea, Alexandria şi Târgovişte, arată sursa citată.

CinEd – European Cinema Education for Youth este o iniţiativă de cooperare europeană, care a debutat anul trecut prin efortul comun al mai multor organizaţii culturale din şapte state – Franţa, Portugalia, Spania, Italia, Bulgaria, Republica Cehă şi România. Începând cu 2017, Finlanda s-a alăturat efortului comun pentru dezvoltarea educaţiei cinematografice în randul tinerilor. În România proiectul este coordonat de Societatea Culturală NexT pentru nivelul gimnazial şi liceal şi Asociaţia Culturală Macondo pentru nivelul primar.

Activităţile CinEd din Bucureşti coordonate de Societatea Culturală NexT se desfăşoară în parteneriat cu Institutul Francez – Cinema Elvira Popescu.

CinEd este un proiect iniţiat de Institutul Francez din Paris, în parteneriat cu Cinemateca Franceză şi implementat în România de Societatea Culturală NexT -pentru nivelul gimnazial şi liceal şi de Asociaţia Culturală Macondo – pentru nivelul primar. AGERPRES