Sindicatul Învăţământul Preuniversitar (SÎP) „Prof. I. Neacşu”, organizaţie reprezentativă a salariaţilor din învăţământul buzoian, a organizat un protest în faţa Instituţiei Prefectului la care au participat, potrivit organizatorilor, peste 1.500 de persoane nemulţumite de faptul că Guvernul nu răspunde afirmativ solicitărilor legate de salarizare, în ciuda grevei generale din Educaţie.

Sindicaliştii au scandat: „Unitate” şi „Grevă generală”, au purtat pancarte şi au transmis mesaje pentru Guvern, în contextul grevei din ultimele zile.

„Oferta Guvernului este ruşinoasă, de neacceptat şi după cum vedeţi colegii mei nu acceptă iar imaginile de aici sunt elocvente. Este clar că protestul va continua, că probabil vor intra în grevă şi cei care nu au făcut-o până în acest moment iar semnalele la nivel naţional sunt tot în acest sens. Estimez peste 1500 de participanţi”, a declarat Ion Dobre, lider SÎP.

Protestele sunt consecinţa nemulţumirilor acumulate în sistemul de învăţământ, au transmis dascălii şi personalul nedidactic.

„Ne nemulţumesc condiţiile din Învăţământ, sunt educatoare, nu primim nimic, doar de la părinţi, de la creion la hârtie igienică. Nu e deloc plăcut să ceri unui părinte un pachet de hârtie igienică. Salarizarea personalului nedidactic este de mizerie. Câştigă 1900-2000 de lei, cei cu vechime câştigă abia peste 2000 de lei.”, a precizat Adina Matei, sindicalist.

Prefectul Daniel Ţiclea a declarat, în timpul protestului, că înţelege nemulţumirile angajaţilor din Educaţie şi că este de acord cu astfel de mişcări, atât timp cât sunt în limitele legale.

„Este un apel la demnitate şi respect. Pot fi de acord cu solicitările oamenilor, înţeleg că au familii şi copii de crescut de aceea am curaj să ies la dialog cu dânşii şi să îi privesc în ochi. În limitele competenţelor unui prefect, îi ascult, întotdeauna au avut parte de dialog din partea noastră şi cât timp ce se întâmplă aici este în limitele democraţiei nu am nimic faţă de forma de protest. Doresc să fie multă deschidere la dialog, să fie ascultaţi oamenii în general, să nu fie pierdut contactul cu oamenii”, a precizat prefectul judeţului Buzău.

În jur de 3.800 de membrii ai SÎP au intrat în grevă generală în prima zi a săptămânii. Sindicatele au transmis Guvernului că vor continua protestele şi greva generală atât timp cât solicitările lor legate de salarizare nu vor fi respectate. Totodată, sindicaliştii au atenţionat autorităţile central că, dacă în perioada imediat următoare nu se implică serios în soluţionarea problemelor care fac obiectul grevei generale, salariaţii din Educaţie sunt hotărâţi ca în paralel cu greva generală, să iasă masiv în stradă. AGERPRES