Problematica tinerei generații din diaspora, care îşi asumă în mod liber identitatea culturală românească, nevoia de reformă în sistemul educațional românesc, dar și dorința de a dărui din experiența și expertiza lor au fost principalele motivații care au adus la Suceava cercetători și formatori în domeniul educației din 14 țări.

În perioada 22-26 iulie 2019, 25 de profesori, cercetători și manageri care activează în sistemele educaționale din Anglia, Grecia, Italia, Spania, Germania, Belgia, Franța, Elveția, Ucraina, Norvegia, Luxemburg, Irlanda, Canada și Statele Unite ale Americii au răspuns cu entuziasm invitației lansate de Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Universității „Ştefan cel Mare” din Suceava. Împreună cu aceștia au lucrat și 25 experți din domeniul educațional din România, care realizează proiecte și cercetări de excepție în diverse colțuri ale țării.

În cadrul manifestării AmbasaDOR DE BUCOVINA au avut loc 14 ateliere de formare și de împărtășire de bune practici, care au oferit oportunitatea abordării temelor actuale pentru educația din România, dar și a menținerii și a transmiterii identității culturale în comunitățile românești din diaspora și, implicit, a modalități de promovare a imaginii României în alte sisteme educaționale.

Proiectul a fost primit cu entuziasm și de comunitatea didactică din zona de nord-est a României: peste 1.600 de studenți, cadre didactice și profesioniști în domeniul educației au participat la activități, manifestând interes atât pentru colaborări viitoare (activități de internaționalizare a formării și cercetării, proiecte europene, activități de voluntariat între comunitățile românești de pretutindeni), cât și pentru preluarea exemplelor europene de bune practici și adaptarea acestora la realitățile contemporane ale școlii românești.

Oana Moșoiu, cadru didactic la Universitatea din București, a declarat: „Experiența de la Suceava, în cadrul proiectului AmbasaDOR de Bucovina, a fost foarte intensă, bogată și reconfortantă, în același timp. Conceptul programului a fost deosebit: reunirea românilor din diaspora preocupați de, și implicați în educație, în varii forme, alături de români de acasă, din același domeniu. Alături de acest nucleu de participanți-experți, au fost prezenți profesori din zona Moldovei, care au beneficiat de expunerile invitaților și au legat relații de cooperare, discuții pe problematici educaționale foarte specifice: de la modalități de predare eficientă, la incluziunea copiilor din diaspora în sistemele de învățământ gazdă, teme inter-sectoriale privind emigrația și remigrația, cu problemele corelate privind recuperarea/remedierea educațională, incluziunea, acomodarea și adaptarea la medii socio-culturale noi ș.a. Expertizele complementare au fost articulate într-un discurs educațional cu forță, cu un conținut bogat și variat, ridicând probleme concrete și oferind soluții la fel de concrete, cu apropieri și depărtări de subiectele propuse, pentru a privi atât cadrul, ansamblul, într-o perspectivă de sistem, cât și particularul, experiența individuală, într-o abordare analitică. Mulțumesc gazdei noastre, Universitatea din Suceava, prin ambasaDOR-ul său, Otilia Clipa, cu toată aprecierea și admirația pentru un proiect ce pune bazele unui nou mod de a ne uita la românii din diaspora. Ei sunt colegii noștri și partenerii de echipă într-o misiune comună: educația.” 

Activitatea organizată la Mănăstirea Putna a adus participanților oportunitatea de a reflecta la valorile perene ale neamului românesc și la menirea dascălilor români de pretutindeni.

Pentru unii participanți, vizitarea ctitoriei și necropolei lui Ștefan cel Mare a constituit  și o profundă experiență personală: „Cu emoţia şi speranţa reîntâlnirii cu inima Moldovei şi a României, privind către un mâine în care toţi românii să fie împreună, în aceeaşi casă. Ne exprimăm bucuria şi recunoştinţa noastră, la capătul acestui lanţ al vieţii reînnodat prin suflarea şi nădejdea copiilor noştri care s-au reîntors acasă. Ne vom ruga pentru reîntregirea de neam şi suflet românesc! ”Prof. univ. dr. Alin Gavriliuc, Universitatea de Vest din Timişoara, strănepot al senatorului de Storojineţ din primul Parlament al României Mari, Gheorghe Lesan.

În data de 25 iulie a avut loc întâlnirea cu profesorii români la Universitatea din Cernăuți. Întâlnirea a fost un prilej de cunoaștere a situației și a problemelor acestora, dar și de identificare a unor soluții concrete pentru ameliorarea lor (donații de cărți românești, cursuri de formare continuă în limba română, crearea unor rețele de colaborare între școli românești, propunerea unor proiecte pentru menținerea limbii și culturii române). Acest eveniment a fost onorat de prezența și implicarea doamnei Sandra Pralong, consilier de stat la Departamentul pentru Relația cu Românii din Afara Granițelor din cadrul Administrației Prezidențiale, și a doamnei Irina-Loredana Stănculescu, Consul general al României la Cernăuți, care au apreciat eforturile profesorilor români și au subliniat sprijinul instituțiilor pe care le reprezintă în soluționarea problemelor comunității românești.

Iată ce declară despre eveniment Constantin Lomaca, de la Franconian International School, Erlangen, Germania: „Într-o clădire modernă, luminată și înflorită, atât la propriu, cât și în suflete, am participat timp de 5 zile la Conferința AmbasaDOR de Bucovina.  Am beneficiat de o organizare excepțională de n-ai fi știut dacă erai la Hanovra, Copenhaga sau Sydney, am asistat la prezentări profesioniste, fie ca ele erau create la Londra, Luxemburg, Timișoara, București sau Suceava. Am aflat multe lucruri, am stabilit contacte pentru colaborări viitoare. O experiență desăvârșită! Mulțumiri sincere și profunde doamnei Otilia Clipa și colegilor de la Facultatea de Știinte ale Educației pentru invitație și ospitalitate!”

Proiectul este finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și Consiliul Județean Suceava. Proiectul a fost inițiat și organizat de Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei și a fost derulat în perioada 22-26 iulie 2019, la Suceava.

Pentru alte informații legate de proiect și detaliile planificării activităților (tematici, lectorii prezenți) puteți accesa site-ul proiectului, https://sites.google.com/usm.ro/ambasador/home.