Numărul studenților români înscriși la universități din Marea Britanie a crescut cu 9.7% în anul academic 2019-20 față de anul anterior, conform datelor publicate recent de Higher Education Statistics Agency (HESA), agenţia oficială de statistică în învăţământul superior a Marii Britanii. Singura țară din UE care a înregistrat o creștere mai mare a fost Portugalia, cu 17.3%.

În total, 10,830 de studenți români sunt înscriși la universități din Marea Britanie, la nivelul anului 2019-20 țara noastră clasându-se pe locul al cincilea din Uniunea Europeană, după Italia, Franța, Germania și Spania.

”Am ales să studiez în UK deoarece este un loc care oferă nenumărate posibilități de dezvoltare personală și profesională, iar reputația învățământului și a cercetării este pe primul loc în Europa. M-am îndrăgostit de facilitățile campusurilor și ale țării (biblioteci, laboratoare, infrastructură, civilizație), dar și de pasiunea profesorilor ce ieșea ușor la iveală atunci când vorbeau despre domeniul lor de interes. Mi se pare valoros faptul că fac parte dintr-un mediu multicultural care cu siguranță m-a învățat multe despre comunicare și răbdare, dar mai ales faptul că am acces la educație de top și implicit oportunități de angajare valoroase”, crede Roberta Ciuvăț, studentă în Marea Britanie și coordonatoarea LSRS UK.

Nigel Bellingham, Directorul British Council România, a declarat: “Această creștere arată că studenții români continua să aprecieze calitatea sistemului de învățământ superior din Marea Britanie, care este renumit pentru angajabilitatea absolvenților și standardele de top în predare. Absolvenții universităților britanice sunt printre cei mai angajabili din lume. Pentru calitatea predării și a cercetării, Marea Britanie este destinația pentru studii internaționale cotată cel mai bine de studenții europeni. Credem – și datele arată – că studiile în Marea Britanie sunt poarta către un viitor de success, și vrem să îi susținem pe tinerii din România care doresc să studieze la universități britanice să își atingă obiectivele și potențialul.”

Din septembrie 2021, majoritatea noilor studenți din România și alte țări UE care încep studii universitare în Marea Britanie nu vor mai fi eligibili pentru statutul de “home fees” sau împrumuturi guvernamentale. Universitățile britanice își setează independent nivelul taxelor pentru studenții din Uniunea Europeană, iar mai multe dintre instituții iau deja măsuri pentru a îi susține pe viitorii studenți cu acces la burse și alte finanțări. Studenții sunt încurajați să verifice cu universitatea britanică aleasă informațiile despre nivelul taxelor și formele de susținere fianciară disponibile.

Studenții vor trebui să țină cont și de o serie de alte schimbări, cum ar fi vizele de student, care din ianuarie 2021 sunt necesare pentru cetățenii români care vor să studieze în Marea Britanie timp de mai mult de 6 luni, cu excepția cazului în care au deja drept de reședință în Marea Britanie prin UK Settlement Scheme.

În ciuda schimbărilor, Marea Britanie rămâne cea mai accesibilă țară vorbitoare de limba engleză pentru studii universitare.

În plus, multe universități britanice iau măsuri pentru a veni în sprijinul studenților din Uniunea Europeană care plănuiesc să înceapă cursurile în anul 2021-2 sau ulterior. Ofertele variază în funcție de universitate și domeniul ales, însă includ păstrarea taxelor pentru studenți UE la nivelul “home fees”, noi burse speciale pentru studenți europeni sau deschiderea programelor de finanțare deja existente către aceștia.

Nigel Bellingham a adăugat: “Alături de partenerii noștri universitari, facem eforturi pentru a veni în sprijinul studenților români, astfel încât aceștia să fie familiarizați cu schimbările aduse de 2021 și să se poată pregăti cu încredere pentru experiența de studii în Marea Britanie. Lucrăm cu agenții din România pentru a distribui informații, și îi încurajăm pe studenți să verifice website-urile universităților sau să ia direct legătura cu reprezentanții acestora pentru detalii despre oportunitățile la care au acces.”

British Council România organizează examene de limba engleză în vederea obținerii certificatelor lingvistice necesare pentru admiterea la universități din Marea Britanie. Studenții se pot înscrie la examenul IELTS sau la examenele Cambridge Assessment English prin website-ul British Council, unde vor găsi și informații despre datele și locațiile examenelor, precum și materiale gratuite de pregătire pentru fiecare:  https://www.britishcouncil.ro/examene

Platforma Study UK oferă studenților mai multe informații despre toate schimbările de care trebuie să țină cont cetățenii UE care vor să studieze în Marea Britanie începând cu August 2021. Informații actualizate despre vize, taxe și împrumuturi sunt disponibile în platformă, la: https://study-uk.britishcouncil.org/moving-uk/eu-students