Peste 10.000 de studenţi de la cele patru facultăţi ale UMF „Carol Davila” din Bucureşti, dintre care 1.495 de „boboci”, au început luni anul universitar 2016-2017. Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti a organizat, în Amfiteatrul „George Emil Palade”, festivitatea de deschidere a noului an universitar, la care au participat rectorul Ioanel Sinescu, preşedintele Senatului UMF, Mircea Beuran, prorectorii şi decanii facultăţilor. Invitat special a fost profesorul Leonida Gherasim, membru de onoare al Secţiei de ştiinţe Medicale a Academiei Române, fost rector al universităţii.

„Istoria celor 159 de ani de la înfiinţarea şcolii de medicină din ţara noastră, se poate defini în primul rând prin mărturiile marilor personalităţi care s-au format aici şi şi-au pus amprenta în cercetarea ştiinţifică medicală mondială. Iată că o astfel de personalitate, George Emil Palade, laureat al Premiului Nobel, este, începând de astăzi, portdrapelul promoţiei 2016 şi sper ca, peste ani, din mijlocul acestei generaţii să răsară cel puţin un nou Premiu Nobel, atingându-se astfel performanţa marelui savant român”, a afirmat academicianul Ioanel Sinescu, citat într-un comunicat de presă al universităţii.

La rândul său, profesorul Mircea Beuran a afirmat că UMF „Carol Davila” reprezintă un lăcaş de prestigiu, întrucât de-a lungul timpului instituţia a câştigat un loc de frunte în învăţământul medical naţional şi internaţional. „A fi student la UMF ‘Carol Davila’ este o cinste, dar şi o responsabilitate: cinste de a fi printre cei mai buni, responsabilitatea de a fi la înălţimea exigenţelor şi de a duce mai departe renumele facultăţii. În numele Senatului universitar şi al meu personal, adresez un bun venit bobocilor, urări de succes tuturor şi în mod special anilor terminali pe care îi aşteaptă un an plin de examene, licenţă, rezidenţiat”, a spus Beuran, potrivit aceleiaşi surse.

Prorectorul pentru Cooperare europeană şi internaţională al universităţii, Bogdan O. Popescu a spus că în UMF există o preocupare constantă pentru internaţionalizare şi mobilităţi.
„Bun venit tuturor celor care păşesc pentru prima oară pragul universităţii noastre. Le doresc tuturor, indiferent de facultatea spre care au optat, să-şi urmeze visul până la capăt şi să ajungă pe culmile medicinei întru binele celor pentru care s-au angajat să le dedice întreaga lor viaţă. Profesia de medic sau farmacist nu sunt uşoare şi tocmai de aceea rămâne important ca, pe lângă har, fiecare să se aplece temeinic asupra învăţăturii cu foarte multă dăruire”, a afirmat Ecaterina Ionescu, prorector cu Probleme de învăţământ universitar de licenţă şi master, conform comunicatului citat.
Prorectorul Viorel Jinga a punctat că doreşte evaluarea necesităţilor studenţilor universităţii pe trei linii: învăţare, socio-umană şi carieră.

„În al doilea rând, mi-am propus să mă întâlnesc cu asociaţiile studenţeşti şi, în funcţie de obiectivele acestora, să găsim compatibilităţi cu cele ale universităţii. O altă acţiune este aceea de a întări relaţia dintre studenţi şi absolvenţi şi vrem să iniţiem Asociaţia Absolvenţilor din UMFCD pentru un fel de tutoriat între absolvenţi şi actualii studenţi. Eu aş numi-o campania ‘Student pentru student'”, a explicat prorectorul, potrivit comunicatului de presă.

În prezent, prin cele patru facultăţi ale sale, Medicină, Medicină Dentară, Farmacie, Moaşe şi Asistenţă Medicală, UMF „Carol Davila” şcolarizează numai în cadrul ciclului de studii universitare de licenţă, un număr de 10.467 studenţi. Anul acesta, 1.580 de studenţi au absolvit cursurile universităţii.
Peste 1.600 de cadre didactice asigură pregătirea pentru studii de licenţă, de masterat, de doctorat, de pregătire postuniversitară sau de educaţie medicală continuă.

În 1857, Carol Davila în colaborare cu Nicolae Kretzulescu a înfiinţat Şcoala Naţională de Medicină şi Farmacie, cea mai veche universitate de medicină şi farmacie din ţară care a fost încă de la început recunoscută în Franţa şi Italia, unde s-au format cu precădere primii profesori. AGERPRES