Peste 2.400 de laptopuri sunt distribuite elevilor de la 46 de licee din judeţul Constanţa, a informat Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ). Dintre cele 46 de unităţi de învăţământ liceal, 32 sunt în mediul urban şi 14 în cel rural.

„Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa începe astăzi distribuirea unui număr de 2.406 de laptopuri pentru 46 de licee din judeţul Constanţa (14 mediul rural, 32 mediul urban). Acţiunea se desfăşoară la Colegiul Naţional Pedagogic ‘Constantin Brătescu’ Constanţa, în baza unei programări a instituţiilor şcolare, la intervale orare fixate astfel încât să se respecte distanţarea fizică, precum şi toate măsurile specifice privind prevenirea infectării cu virusul SARS-CoV-2”, se arată într-un comunicat de presă transmis de ISJ Constanţa.

Laptopurile sunt date în folosinţă gratuită elevilor care nu dispun de echipamente electronice proprii.

„Aceste laptopuri au fost achiziţionate de Ministerul Educaţiei – Unitatea de Management al Proiectelor cu Finanţare Externă în cadrul (…), Subcomponenta Proiectul privind învăţământul secundar ROSE, finanţat prin acord semnat de către Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Guvernul României. Aceste dispozitive le vor fi date în folosinţă gratuită elevilor care nu dispun de echipamente electronice proprii cu scopul de a le permite participarea la activităţi de învăţare prin intermediul tehnologiei şi al internetului”, se menţionează în comunicat.

Conform sursei citate, distribuirea laptopurilor se va face, pe baza dispoziţiilor legale, având în vedere, în primul rând, elevii din categorii şi grupuri dezavantajate. Beneficiarii vor intra în posesia laptopurilor în baza unui contract de comodat valabil un an de zile, cu posibilitatea prelungirii acestuia până la finalizarea studiilor în unitatea de învăţământ respectivă. În situaţia în care elevul se transferă la o altă instituţie şcolară sau nu mai este înmatriculat la unitatea de învăţământ de la care a primit în folosinţă gratuită laptopul, acesta va preda dispozitivul şcolii furnizoare.

Proiectul ROSE se derulează în perioada 2015 – 2022 la nivelul liceelor tehnologice, având ca obiective reducerea ratei de abandon şcolar, creşterea ratei de absolvire şi îmbunătăţirea performanţei la examenul de bacalaureat. AGERPRES