abrudan_ioan.jpgUnul din sase directori ai unitatilor de invatamant din judetul Salaj isi vor pierde postul, incepand cu luna septembrie, ca urmare a noilor reglementari impuse de
Ministerul Educatiei, a anuntat, joi, inspectorul scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Ioan Abrudan.

Mai exact, 23 dintre cei 134 de actuali directori vor trebui sa renunte la functie, deoarece in unitatile pe care le conduc numarul elevilor este mai mic de 200, in cazul scolilor, respectiv al prescolarilor mai mic de 100, pentru gradinite.

„In cadrul intalnirii avute cu reprezentantii ministerului, pentru intocmirea proiectului planului de scolarizare, s-a discutat si despre reducerea posturilor de cadre didactice. Printre masurile propuse de minister se numara si cea care atesta existenta unei singure unitati cu personalitate juridica la nivel de comuna. In judetul Salaj exista 23 de unitati care au personalitate juridica, dar care nu se incadreaza in normele legale, numarul elevilor care invata carte fiind destul de redus. Acestea vor fi preluate de unitatile din centrul de comuna. Probabil ca vor fi si exceptii, insa acestea vor fi cazuri speciale”, a precizat inspectorul general.


Cele peste 20 de unitati care isi vor pierde personalitatea juridica sunt din: Jebuc – comuna Almasu, Peceiu – comuna Banisor, Dersida – comuna Bobota, Borla – comuna Bocsa, Archid – comuna Coseiu, Panic – comuna Hereclean, Starciu – comuna Horoatu Crasnei, Cosniciu de Jos – comuna Ip, Zauan – comuna Ip, Giurtelec – comuna Maeriste, Aghires si Mesesenii de Sus – comuna Mesesenii de Sus, Cheud – comuna Napradea, „Petri Mor” Nusfalau, Deja – comuna Salatig, Tihau – comuna Surduc, nr. 2 Sarmasag si Lompirt – comuna Sarmasag, Valcau de Sus – comuna Valcau de Jos, si gradinitele din Chiesd, Crasna, Nusfalau si Pericei.


Pe langa posturile de director vor fi desfiintate si cele de secretar si contabil, in total fiind vorba de o reducere de 60 de posturi. Pentru a nu depasi numarul maxim de posturi aprobat de Ministerul Educatiei pentru anul scolar 2010-2011, la nivelul judetului Salaj vor trebui reduse 234 de posturi din invatamant.


„Vom utiliza toate masurile propuse de minister pentru ca, pana la data de 1 septembrie, sa reducem cele peste 200 de posturi din invatamantul salajean. S-a facut o constructie in acest sens si anume vom utiliza etapele miscarilor de cadre. In fiecare an, noi angajam aproximativ 500 – 600 de cadre didactice. De asemenea, s-a discutat si despre comasarea scolilor. Sunt comune care chiar solicita comasarea unitatilor, chiar si pentru elevii claselor de gimnaziu”, a mentionat Abrudan. AGERPRES