Peste 20% dintre cele 503 de unităţi de învăţământ preuniversitar din judeţul Constanţa nu au autorizaţii de funcţionare cu câteva zile înainte de începerea noului an şcolar.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Constanţa, Răducu Popescu, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că din totalul de 110 şcoli neautorizate până în prezent, 68 sunt în curs de obţinere a autorizaţiei de funcţionare, apreciind că la unităţile de învăţământ preuniversitar din judeţ directorii sunt preocupaţi de pregătirea instituţiilor în vederea deschiderii noului an şcolar.

„Timp de două săptămâni sunt în vizită în unităţi de învăţământ din judeţ pentru a mă asigura că toţi directorii au reuşit şi vor reuşi să termine până la începerea anului şcolar pregătirile şcolilor, specifice pentru această perioadă a începerii anului şcolar. În toate unităţile se derulau activităţi. (…) Peste tot, lucrurile se pare că merg într-o direcţie bună şi toţi directorii au fost preocupaţi să-şi îndeplinească sarcinile pe care le au şi să pregătească unităţile şcolare aşa cum trebuie”, a afirmat şeful IŞJ.

Potrivit acestuia, 97% dintre şcoli au gard împrejmuitor, iar 58% sunt dotate cu sisteme de monitorizare video, echipamente care se doresc a fi instalate în toate unităţile de învăţământ.
„Ne propunem ca în anul şcolar ce începe să ne apropiem cât mai mult de procentul maxim de 100% în ceea ce priveşte supravegherea video. (…) Este necesar pentru a descuraja accesul în curtea şcolii atunci când nu există activitate sau a descuraja actele ce nu-şi au locul în curtea şcolii în timpul când avem activităţi”, a spus Răducu Popescu.

Directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP) Constanţa, Constantin Dina, a anunţat că inspectorii instituţiei au început de marţi verificările la cele 393 de şcoli din judeţ care au primit autorizaţii de funcţionare.

„De câţiva ani, aceste autorizaţii se dau pe baza declaraţiei pe proprie răspundere a managerului instituţiei, directorul şcolii. Noi am demarat începând de astăzi un control amplu şi începem cu zona rurală, după care ne vom muta controlul în zona urbană. Urmărim, în primul rând, să existe apă curentă în fiecare şcoală din judeţul nostru, grupuri sanitare igienizate şi folosibile (…), urmărim dotarea cu materiale de curăţenie şi igienizarea spaţiului, în speţă să nu existe tavane crăpate, cu igrasie, pereţi scorojiţi etc, care să poată pune în pericol sănătatea elevilor”, a menţionat şeful DJSP.

El a anunţat că, în cazul în care directorii nu au respectat ceea ce au declarat pe proprie răspundere, DJSP va suspenda activitatea şcolilor respective până la remedierea deficienţelor.
Anul şcolar 2013-2014 va fi început în judeţul Constanţa de peste 108.000 de elevi din învăţământul preşcolar, primar, gimnazial, liceal, postliceal şi de maiştri. AGERPRES