Peste 200 de preşcolari şi elevi din zona Moldovei s-au înscris la prima ediţie a Concursului Judeţean „Mărţişorul în Moldova”, eveniment care va lansat, miercuri, la Liceul „Vasile Alecsandri” din Iaşi. Coordonatoarea concursului, profesoara Mihaela Băsu, a declarat că această competiţie are ca scop principal păstrarea tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti în zona de Nord-Est a României.

„La concurs s-au înscris 80 de cadre didactice coordonatoare a peste 200 de preşcolari şi elevi din întreaga zonă a Moldovei. Tradiţia mărţişorului face parte din lumea miraculoasă a simbolurilor, care au ridicat lumea de la real la legendă. Dorim să păstrăm şi să descoperim în creaţiile copiilor aceste simboluri, iar în felul acesta vom regăsi nu doar primăverile de altădată, ci şi pe noi înşine ca naţiune de sine stătătoare”, a declarat coordonatoarea concursului, prof. Mihaela Băsu.

Conform sursei citate, participarea la competiţie este indirectă, prin trimiterea lucrărilor la sediul instituţiei organizatoare, la una dintre cele trei secţiuni ale concursului: şnururi tradiţionale de mărţişoare din zona Moldovei, confecţionate prin diferite tehnici, mărţişoare tradiţionale confecţionate prin diferite tehnici şi materiale, respectiv referate ale elevilor, având ca tematică generală: Mărţişorul în Moldova.

La eveniment pot participa preşcolari (primele două secţiuni), elevi (toate secţiunile) şi cadre didactice coordonatoare din învăţământul preuniversitar, indiferent de forma acestuia (de stat sau particulară). Pentru toate secţiunile se vor acorda premii şi menţiuni pe nivele de studii (preşcolar, primar, gimnazial şi liceal) în proporţie de 25% din numărul total al participanţilor, conform Regulamentului General de Organizare a Concursurilor Şcolare. AGERPRES