Atragerea investitorilor în ţara noastră, precum şi oportunităţile pe care companiile franceze şi româneşti le pot deschide împreună pe plan local şi naţional au fost printre subiectele abordate, la Constanţa, în cadrul unui Forum economic franco-român găzduit de Universitatea Ovidius, cu peste 200 de participanţi prezenţi în sală, dar şi online.

Reprezentanţi ai unor companii franceze ce au investit în ţara noastră şi ai mai multor societăţi româneşti, ai autorităţilor centrale şi locale au deschis forumul, alături de ambasadoarea Franţei în România, Laurence Auer.

Potrivit ambasadoarei Franţei în ţara noastră, Franţa este între primii trei mari investitori străini din România, fiind prezentă cu 3.600 de companii, ce reunesc peste 125.000 de locuri de muncă.

„Parteneriatul economic franco-român face parte dintr-o relaţie istorică şi cultivă oportunităţi de colaborare între cele două ţări pe sectoare strategice: auto, aeronautică, energetică etc. Acest parteneriat este cu atât mai important în contextul rezilienţei europene, care implică consolidarea capacităţii industriale şi logistice a întreprinderilor europene, precum şi o poziţionare competitivă a produselor europene la nivel mondial”, a afirmat Laurence Auer.

Preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză din România (CCIFER), Francois Coste, a subliniat că Forumul economic franco-român este o iniţiativă a CCIFER, împreună cu Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Secţia română a Consilierilor pentru Comerţ exterior ai Franţei (CCEF) şi Ambasada Franţei în România, „pentru a face un bilanţ despre situaţia comunităţii de afaceri privind ieşirea din criza sanitară, pentru a face un bilanţ despre contribuţia la economie şi societate din două ţări – Franţa şi România – şi pentru a identifica oportunităţi noi la nivel naţional şi local”.

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihai Daraban, a spus că Franţa reprezintă un motor al economiei României, subliniind că este „cel mai important investitor străin în sfera de prelucrare, în sfera industrială”.

Daraban a afirmat că forumul subliniază atractivitatea României pentru dezvoltarea viitoarelor investiţii în sectoare strategice pentru România: industrie, energie, agricultură, turism, infrastructură.

În agenda evenimentului care se desfăşoară timp de două zile sunt incluse mese rotunde cu teme precum parteneriatul economic franco-român şi oportunităţile de dezvoltare a investiţiilor; factorii de atractivitate şi de dezvoltare pentru investiţii; Constanţa – platformă de acces regional; Marea Neagră – platformă regională; oportunităţi industriale; Constanţa – comunitate durabilă pentru realizarea potenţialului turistic şi economic. AGERPRES