Peste 250 de elevi din 26 de ţări şi-au prezentat, la Cluj, ideile şi proiectele în cadrul Conferinţei Internaţionale a Tinerilor Cercetători (CITC), care s-a desfăşurat la Cluj, în perioada 17-22 aprilie. Un juriu intenaţional a acordat distincţii şi premii celor mai bune proiecte, pe cele cinci secţiuni – inginerie (fizică aplicată şi teoretică), matematică, informatică, ştiinţele mediului (ecologie) şi ştiinţele vieţii (biologie) – la care se adaugă o sesiune de prezentare de postere.

Reprezentantul României la CITC, inspectorul şcolar Kerekes Adelhaida, a declarat că la ediţia din acest an, a 23-a, au participat cele mai multe ţări. „Această conferinţă a fost lansată acum 23 de ani, cu patru universităţi din Belarus, Ungaria, Germania şi România, prin UBB. Au pornit numai cu fizica, iar acum sunt cinci secţiuni. În acest an a fost cel mai mare număr de participanţi de până acum, 250, din 26 de ţări. Niciodată numărul ţărilor participante n-a ajuns la 26. România a organizat prima oară această conferinţă. Elevii noştri participă de la început şi pe parcursul anilor ne-am întors cu distincţii la toate secţiunile, de la premiul special, la medalia de aur”, a menţionat Kerekes Adelhaida.

Ea a mai spus că proiectele sunt evaluate după mai multe criterii şi că în acest an au excelat cele din domeniul fizicii. „Juriul internaţional are o grilă de evaluare vastă, în sensul că evaluează originalitatea proiectului, în ce măsură a contribuit elevul la realizarea respectivă, cine l-a ajutat, care e noutatea în proiectul respectiv, încadrarea în timp. Unele proiecte sunt chiar foarte bune. La noi în ţară mai puţin, dar în Germania, de exemplu, funcţionează pe lângă universităţi centre de excelenţă, unde elevii sunt pregătiţi de profesori universitari şi sunt ajutaţi chiar de industrii interesate. Lucrările foarte bune sunt păstrate ca inovaţii. Au fost, de exemplu, din Israel, doi reprezentanţi, care activează în nişte incubatoare în care cei care au idei strălucite sunt ajutaţi să-şi promoveze inovaţiile care sunt aplicabile în industrie. Anul acesta, lucrările au fost foarte bune la fizică şi la life science, au fost mult mai bune faţă de alţi ani”, a adăugat Kerekes Adelhaida.

Şeful Inspectoratului Judeţean Şcolar (ISJ) Cluj, Valentin Cuibus, a declarat că elevii au avut ocazia să cunoască şi locuri şi obiceiuri româneşti. „Am încheiat astăzi a 23-a ediţie a Conferinţei Internaţionale a Tinerilor Cercetători. Sunt prezente 26 de ţări din patru continente la lucrările celor şase secţiuni, timp de o săptămână. Lumea s-a simţit foarte bine, a fost un foarte util schimb de experienţă între ei, au plecat de aici cu noi prietenii. În afară de faptul că au participat la această conferinţă, au vizitat Clujul, s-au familiarizat cu obiceiurile populare româneşti la Muzeul Etnografic, au fost la Salina Turda, în Cetatea Alba Iulia. A fost o săptămână foarte activă în urma căreia vor rămâne cu amintiri foarte plăcute despre România şi despre Cluj”, a menţionat Valentin Cuibus.