sala_clasa_cu_prof.jpgCirca 330 de dascali pensionari predau in unitatile scolare preuniversitare din judetul Constanta, iar, daca ei vor renunta la ore in sistemul de invatamant se vor produce perturbari.

„Sistemul va ramane descoperit. Peste trei saptamani se va incheia primul semestru, iar situatia scolara nu va putea fi incheiata in multe cazuri”, a declarat inspectorul pentru resurse umane Geval Nejdet, din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Constanta.

Potrivit acestuia, in judetul Constanta activeaza peste 10.000 de cadre didactice ce ocupa 8.013 norme didactice. Cei aproximativ 330 de profesori pensionari care predau ocupa 319 norme didactice, in 53 dintre cazuri fiind vorba de norme didactice intregi, iar restul, fractionate. Daca dascalii pensionari vor fi nevoiti sa renunte la a mai preda, elevii vor pierde oameni calificati, in conditiile in care este criza de cadre didactice, multe dintre posturi fiind ocupate de personal necalificat.

„Sa luam exemplul unui copil din mediul rural. Ce vina are el ca este la tara si dascalii evita scolile de aici? Si, in al doilea rand, cu ce este el vinovat ca sa fie pus in situatia de a-si pierde si dascalul calificat doar pentru ca el este pensionar?”, a spus reprezentantul ISJ, mentionand ca multi dintre dascalii pensionari predau in mediul rural, iar marea majoritate dintre cei care lucreaza cu norma intreaga sunt in invatamantul preprimar si primar.

Veniturile totale obtinute pe luna de un cadru didactic pensionar care si preda sunt cuprinse intre 1.500 si 2.000 de lei. „Un dascal pensionat in urma cu cinci ani are o pensie de 700-800 de lei. Unul pensionat anul trecut are o pensie se 1.000-1.100 de lei. Cand pensionarul nu este platit la ora, ci este angajat la cumul pe norma intreaga sau fractii de norma, este considerat ca debutant si are, in primul an, un salariu de aproximativ 700 de lei. Faceti socoteala si apreciati daca este vorba despre o suma totala mare”, a explicat inspectorul scolar. Totodata, acesta si-a exprimat convingerea ca Guvernul va face o derogare in ceea ce-i priveste pe dascalii pensionari, referitor la recenta ordonanta prin care este interzisa cumularea pensiei cu salariul de la stat.