Un număr de 324 de elevi din 14 judeţe ale ţării au început anul întâi la Şcoala Profesională Germană Kronstadt din Brașov, singura din ţară care are 100% modelul dual de învăţământ. Alte şcoli care au preluat modelul au câteva clase care pregătesc forţa de muncă în acest sistem, potrivit reprezentanţilor unităţii de învăţământ.

Elevii de la Şcoala Profesională Kronstadt se pregătesc în meseriile operator maşini cu comandă numerică, sculer matriţer, electromecanic maşini-unelte şi instalaţii industriale, sudor, confecţioner articole din piele şi înlocuitor pentru industria auto.

De la înfiinţarea şcolii şi până în prezent, toţi absolvenţii au fost angajaţi de cele 18 firmele partenere ale instituţiei de învăţământ şi în continuare există investitori în zona Braşovului, care caută această şcoală pentru încheierea de parteneriate în vederea pregătirii forţei de muncă.

”Avem investitori care ne caută. Nu putem satisface dorinţele lor în ceea ce priveşte personalul calificat. O altă dovadă că această şcoală este soluţia bună, potrivită, este faptul că am început să înfiinţăm astfel de şcoli şi în alte judeţe. Pornim în municipiul Oradea, în Râmnicu Vâlcea susţinem foarte tare să pornească şi susţinem şi alte judeţe. Acest lucru este dovada cea mai bună că lumea apreciază această formă de învăţământ şi soluţia aleasă la Braşov, în urmă cu şase ani, şi dă dovadă în primul rând că este cea mai bună prin rezultatele obţinute de elevi şi angajarea imediată a acestora de către agenţii economici”, a declarat reprezentantul Clubului Economic German din Braşov, Werner Braun, unul dintre fondatorii Şcolii Profesionale Germane Kronstadt, prezent la deschiderea anului şcolar 2018-2019.

Primarul George Scripcaru i-a asigurat pe cei prezenţi la festivitatea de deschidere – conducerea şcolii, reprezentanţi ai firmelor, părinţi, de tot sprjinul Primăriei Braşov şi de continuarea parteneriatului cu unitatea de învăţământ. El a adăugat că şi-ar dori ca acest model de pregătire a forţei de muncă să fie dublat sau chiar triplat în municipiul Braşov şi că se fac demersuri în acest sens.

Totodată, edilul a precizat că în acest an vor începe demersurile pentru construirea unui nou cămin pentru elevii veniţi din alte judeţe, având în vedere că o parte dintre elevii şcolii sunt cazaţi în prezent la alte cămine şcolare din municipiu.

Cu ocazia deschiderii noului an şcolar, a fost inaugurată şi Sala de sport a şcolii, o clădire mai veche, care a fost reabilitată şi modernizată în totalitate cu fonduri de la bugetul local, dotarea acesteia fiind făcută de către agenţii economici. Primăria Braşov a reabilitat în urmă cu doi ani, cu fonduri de la bugetul local, şi clădirile în care au fost amenajate atelierele-şcoală, dotarea acestora fiind realizată de agenţii economici parteneri ai şcolii.

Pe lângă cei 324 de elevi care au început luni cursurile în anul întâi, la Şcoala Profesională Germană Kronstadt învaţă alţi 440 de elevi în clasele a X-a şi a XI-a.

În vara acestui an un număr de 216 elevi au absolvit cursurile acestei şcoli şi toţi au primit oferte de angajare din partea firmelor în care au făcut practică. AGERPRES