profesori cancelarie.jpgSeful Inspectoratului Scolar Judetean Galati, Doru Resmerita, a anuntat, miercuri, ca in invatamantul galatean vor fi reduse 345 de posturi, conform prevederilor OUG 114. ,,Cum posturile desfiintate nu inseamna si tot atatia oameni care isi pierd locul de munca, trebuie precizat ca, in prezent, in invatamantul galatean exista deja 50 de posturi nedidactice si didactice auxiliare vacante. In plus, urmeaza sa opereze o reducere de 50 pana la maxim 70 de posturi didactice, ca urmare a scaderii populatiei scolare. Aceasta reducere ar fi fost operata chiar daca nu ar fi aparut OUG 114. Ramane, asadar, din totalul celor 345 de posturi impuse a se reduce, un necesar real de doar 225′, a declarat Resmerita.

Potrivit sefului ISJ Galati, reducerea acestor 225 de posturi va putea fi operata fara ca ,,procesul educativ sa fie afectat sau cadrele didactice’. Resmerita a spus ca reducerea de posturi va putea fi facuta din randul personalului nedidactic si celui didactic auxiliar. Astfel, a exemplificat seful ISJ Galati, in mediul rural, in fiecare scoala este angajat un fochist, care mentine in functiune centrala termica doar trei-patru luni pe an, insa, in schimb, este platit pentru toate cele 12 luni. La fel, fiecare centru scolar financiar are cate un contabil sef care, cel putin in mediul rural, nu are de operat decat doua-trei facturi pe luna.


La nivelul judetului Galati sunt circa 100 de astfel de contabili, posturi ce ar putea fi reduse sau desfiintate, caz in care activitatea de contabilitate ar putea fi chiar asigurata de contabilii primariilor din mediul rural, a mai sugerat inspectorul scolar general. Prin reducerea unor astfel de posturi, dar si prin renuntarea degrevarii de ore a directorilor, s-ar putea opera reduceri de posturi in invatamantul galatean, fara ca procesul de invatamant sa fie afectat, a precizat Doru Resmerita. AGERPRES