after school.jpgPeste 30.000 de elevi din aproximativ 100 de scoli si licee din tara au beneficiat in ultimii 11 ani de programul “after school”, a declarat presedintele Federatiei Internationale a Comunitatilor Educative (FICE) din Romania, Toma Mares, la seminarul „Programul prelungit in scoala – strategie eficienta in prevenirea esecului scolar”.

„Federatia saluta demersul ministrului Educatiei, Cercetarii si Inovarii, Ecaterina Andronescu, de aplicare a programului prelungit in scoli incepand din anul scolar 2009-2010. FICE se bucura sa constate justetea prin ridicarea la nivel guvernamental a unei initiative pe care a avut-o in urma cu 11 ani, cand a organizat primul centru de zi in scoala – forma de protectie si educatie pentru copiii din cartier cu familii marcate de probleme economice”, a spus Mares.

Potrivit presedintelui FICE, copiii au beneficiat prin programele after school de masa calda la pranz, de indrumare la efectuarea temelor si de alte activitati iar parintii acestora – de consiliere. Ulterior, ca urmare a solicitarilor venite din partea parintilor, FICE, impreuna cu Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, a completat activitatea centrelor de zi cu dezvoltarea programului prelungit in scoala contra cost after school. In opinia reprezentantului federatiei, cea mai utila masura pentru copii ar fi aceea ca fiecare elev sa poata beneficia, la cererea parintilor, de program prelungit in scoala, reducandu-se astfel si abandonul scolar.

„Datorita programului prelungit, au fost castigati si s-au reintors la scoala peste 2.500 de copii anual, care isi duceau traiul cersind, intrau in gasti. Nu sunt spatii pentru acest program peste tot, dar acolo unde exista, este bine sa fie implementat acest program” – a sustinut Mares. El a precizat ca programul se desfasoara in prezent in aproape 100 de scoli si licee bucurestene si din tara.