Peste 3.600 de copii ai căror părinţi au plecat la muncă în străinătate au beneficiat până în prezent de sprijin pentru efectuarea temelor, pregătire şcolară suplimentară, consiliere psihologică, activităţi de socializare şi petrecere a timpului liber prin programul „Creştem împreună” derulat de Salvaţi Copiii România.

Potrivit unui comunicat al acestei organizaţii nonguvernamentale remis luni, 2.500 de persoane în grija cărora au rămas copiii şi părinţi ai acestora au participat la activităţile derulate în cadrul programului „Creştem împreună” derulat începând din 2010.

Numai în intervalul ianuarie-iunie 893 de copii şi 519 de adulţi au beneficiat de servicii în cadrul acestui proiect. Salvaţi Copiii informează că per ansamblu 67% din copiii participanţi şi-au îmbunătăţit rezultatele şcolare.

Având în vedere îmbunătăţirea situaţiei copiilor atât din punctul de vedere educaţional, cât şi socio-emoţional, programul „Creştem împreună” destinat susţinerii copiilor rămaşi singuri acasă ca urmare a plecării părinţilor la muncă în străinătate continuă. Astfel, odată cu începerea şcolii, copiii înscrişi în program au reînceput frecventarea activităţilor educative de tip „Şcoală după şcoală” organizate în cadrul programului.

Salvaţi Copiii menţionează că potrivit statisticilor oficiale peste 80.000 de copii au părinţii plecaţi la muncă în străinătate. Patru din zece sunt complet lipsiţi de grija părintească, având ambii părinţi plecaţi peste hotare sau provenind din familii în care părintele unic susţinător era plecat.
O serie de studii realizate de-a lungul ultimilor ani au relevat că datele oficiale prezintă doar o parte din dimensiunea fenomenului. Astfel, în 2007 Fundaţia Soros indica doar în rândul elevilor de gimnaziu un număr de două ori mai mare decât cel prezentat de autorităţi. Raportul menţionat arăta că 170.000 elevi de clasele V-VIII au cel puţin un părinte la muncă în străinătate. În 2008 un alt studiu estima că la scară naţională erau 350.000 de copii ai căror părinţi emigraseră în străinătate iar mai mult de o treime dintre aceştia (circa 126.000) erau afectaţi de migraţia ambilor părinţi.

Copiii rămaşi acasă în urma plecării părinţilor la muncă în străinătate, lipsiţi de afecţiunea şi supravegherea acestora, sunt expuşi mai multor riscuri: abandon şcolar, autoizolare, apariţia unor tulburări emoţionale şi comportamentale, se mai arată în comunicat. AGERPRES