sala_clasa_.jpgPeste 3.600 elevi din învăţământul primar şi gimnazial din judeţul Suceava învaţă, în acest an şcolar, în clase cu predare simultană, a declarat purtătorul de cuvânt al IŞJ Suceava, Cezar Anuţei. Sursa citată a arătat că aceşti elevi învaţă în 235 de clase din 146 unităţi şcolare, dintre care 14 cu personalitate juridică şi 132 structuri arondate, majoritatea (97,3%) fiind în mediul rural.

Anuţei a precizat că în cazul şcolilor din mediul urban (2,7%) clasele în regim simultan funcţionează la nivelul structurilor arondate. În judeţul Suceava sunt 3.657 elevi care învaţă în clase cu predare simultană dintre care 561 în clasa pregătitoare, 751 în clasa întâi, 628 în clasa a II-a, 494 în clasa a III-a, 752 în clasa a IV-a, 149 în clasa a V-a, 103 în clasa a VI-a, 124 în clasa a VII-a şi 95 în clasa a VIII-a. Numărul total de clase pentru învăţământul simultan este de 235, dintre care 206 în învăţământul primar şi 29 în cel gimnazial.

Anuţei a precizat că, potrivit metodologiei de organizare a claselor din învăţământul preuniversitar în regim simultan, pot fi organizate astfel de clase în învăţământul primar şi în cel gimnazial, iar organizarea acestor clase se realizează prin constituirea formaţiunilor de studiu cu elevi de la cel puţin două niveluri de clasă diferite, dar în interiorul aceluiaşi nivel, primar sau gimnazial. El a explicat că, de regulă, în învăţământul primar, gruparea elevilor în clasele organizate în regim simultan se face pentru clasa pregătitoare, clasa I şi clasa a II-a, respectiv pentru clasa a III-a şi clasa a IV-a.
În învăţământul gimnazial, gruparea elevilor în clasele organizate în regim simultan, de regulă se face pentru clasa a V-a şi a VII- a, respectiv pentru clasa a VI-a şi clasa a VIII-a. Totodată, Anuţei a spus că se recomandă ca, atunci când este posibil, să se organizeze clase pregătitoare de sine stătătoare. AGERPRES