Peste 3.500 de elevi din 23 de judeţe din România, precum şi 205 din Chişinău şi Străşeni, Republica Moldova, vor lua parte, sâmbătă şi duminică, la cea de-a X-a ediţie a concursului online de Fizică PHI.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, Sabina Manea, a declarat joi că acest concurs, organizat de Facultatea de Fizică a Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza”, în colaborare cu Centrul Regional Iaşi pentru Tineri Capabili de Performantă (CEX), se va desfăşura în laboratoarele de informatică a 55 de unităţi şcolare din 23 de judeţe din România şi alte două din Republica Moldova înscrise.

Pentru fiecare clasă, susţine reprezentantul ISJ, este stabilit un anumit interval orar în care elevii primesc online 30 de probleme de tip grilă, cu un singur răspuns corect. La finalul concursului se vor atribui, pe clase, premii şi menţiuni. Astfel: premiul I îl vor primi primii 6 % din numărul total de participanţi pe clasă, premiul al II-lea următorii 9 % dintre elevi, următorii 12% dintre concurenţi vor primi premiul al III-lea, iar următorii 15% vor primi menţiune.

”În timp, numărul participanţilor la concursul PHI a crescut constant, iar în ultimii doi ani la concurs au participat şi elevi din unităţi şcolare ale Republicii Moldova. Prima ediţie a avut loc în 2003 când au participat 610 elevi din 17 judeţe. Dincolo de prestigiul câştigat în cei 10 ani de existenţă, acesta este unul dintre puţinele concursuri cuprinse în lista competiţiilor de Fizică naţionale şi internaţionale recunoscute de către Facultatea de Fizică: absolvenţii de liceu distinşi cu premii sau menţiuni la concursul PHI se pot înscrie, fără admitere, la Facultatea de Fizică din Iaşi”, a explicat Sabina Manea. AGERPRES