Peste 4.200 de elevi din clasele I – XII, din 18 localităţi din ţară, au participat, în perioada martie – iulie, la 122 de proiecţii din cadrul programului de educaţie cinematografică CinEd.

Filmele pe care elevii au avut şansa să le vadă şi să le discute, în cadrul celui de-al treilea an de activitate a programului, sunt producţii multi-premiate în festivaluri internaţionale, cu o valoare cinematografică şi educaţională autentică: Spiritul stupului/El espiritu de la colmena (Spania, 1973); Cea mai fericită fată din lume (România, 2008); Pierrot nebunul/Pierrot le fou (Franţa, 1965); Postul/Il posto (Italia, 1961); Adăpostul/Shelter (Bulgaria, 2010); Rentree des classes / Prima zi de şcoală (Franţa, 1956) şi Petite lumiere/Luminiţa (Franţa, 2003).

Formările şi proiecţiile CinEd au fost însoţite sau coordonate de invitaţi speciali, critici de film precum Ileana Bîrsan, Andrei Luca, Gabriela Filippi, Ionuţ Mareş, Andreea Mihalcea şi Raluca Ungureanu. Aceştia au facilitat analiza filmelor propuse, precum şi dezbaterile de la finalul proiecţiilor. Toate proiecţiile CinEd au fost urmate de sesiuni de dialog cu elevii pe baza filmelor vizionate. Aceştia au perceput filmele din colecţia CinEd ca fiind foarte diferite de cele cu care sunt obişnuiţi la televizor, însă au apreciat calitatea cinematografică a acestora şi prilejul de analiză critică non-formală din cadrul sesiunilor de discuţii, se precizează în comunicatul citat.

CinEd este un program european de educaţie cinematografică, creat în 2015, pentru tineri între 6 şi 18 ani, coordonat de Institutul Francez din Paris şi, pe partea pedagogică, de Cinemateca Franceză, finanţat încă de la lansarea sa prin programul Europa Creativă / MEDIA al Uniunii Europene. Programul reuneşte parteneri instituţionali din 9 ţări europene – Franţa, Spania, Italia, Portugalia, Finlanda, Cehia, România, Bulgaria, Lituania.

În România, programul s-a bucurat de succes încă de la lansare, reuşind să construiască în cei 3 ani de activitate o comunitate de facilitatori educaţionali implicaţi şi dedicaţi integrării instrumentelor pedagogice de educaţie cinematografică create în cadrul CinEd în predarea la clasă sau în activităţi extraşcolare. Anul acesta, aproape 260 de cadre didactice şi bibliotecari au participat la formările gratuite organizate de Societatea Culturală NexT şi Asociaţia Culturală Macondo, în Bucureşti, Ploieşti, Alexandria, Braşov, Cluj-Napoca, Buzău şi Suceava.

CinEd este implementat în România de Societatea Culturală NexT (pentru nivelul gimnazial şi liceal) şi de Asociaţia Culturală Macondo (pentru nivelul primar). AGERPRES