Doar 59,1% din cele 553 de gradinite, scoli generale si licee din judetul Constanta sunt autorizate sanitar, cu trei saptamani inainte de inceperea viitorului an scolar.
Directorul Autoritatii Judetene de Sanatate Publica (AJSP) Constanta, dr. Marius Enescu, a informat ca dintre cele 267 de gradinite, aproape o jumatate sunt neautorizate, 28 dintre acestea fiind respinse de la acordarea autorizatiei sanitare, 105 nu au solicitat inca o astfel de autorizatie, iar doua unitati au primit o amanare in acordarea autorizatiei. Din totalul de 135 de gradinite neautorizate sanitar, 94 sunt in mediul rural, iar 41 in cel urban.
Dintre cele 228 de scoli, 79 nu sunt autorizate pana in prezent de AJSP. Totodata, sapte din cele 43 de licee din mediul rural sunt neautorizate sanitar si doua dintre cele opt astfel de institutii de invatamant din mediul rural. In judet, functioneaza si sapte unitati speciale de invatamant, din care doar patru sunt autorizate sanitar.

Dintre cele 553 de unitati de invatamant preuniversitar din judet, 121 sunt in municipiul Constanta, oras in care 62 de gradinite, scoli si licee nu sunt autorizate sanitar.
Directorul AJSP a mentionat ca centralizarea se refera la unitatile de stat, a fost intocmita pe 14 august, principalele motive ale neautorizarii fiind functionarea gradinitelor cu orar normal dupa-amiaza, spatii cu pereti deteriorati, cu acoperisuri avariate, toalete necorespunzatoare, precum si cu deficiente legate de iluminat si de confortul termic, iar unele unitati nu au in curti surse proprii de apa potabila. Alte unitati nu au solicitat autorizatiile sanitare sau vizele anuale pana la termenele cerute de AJSP.