univ-tg-mures.jpgUniversitatea “Petru Maior” (UPM) din Targu Mures a luat decizia exmatricularii a 445 de studenti si masteranzi de la invatamantul cu taxa, ca urmare a neachitarii ratelor care aveau ca termen scandent luna noiembrie si, respectiv, decembrie 2008.

Secretarul sef al Universitatii “Petru Maior”, Doina Vitelar, a declarat ca, de la emiterea deciziei si trimiterea instiintarii de exmatriculare, 42 de studenti si-au achitat ratele restante si au depus cereri pentru reinmatriculare.

„In mod normal, daca plateau pana la data de 30 octombrie aveau de achitat 700 de lei. Acum au de platit 1.263 de lei, plus taxa de 100 lei pentru reinmatriculare. Speram totusi ca cel putin inca 75 de studenti vor achita restantele, intrucat au de platit doar rata a doua. Din luna martie, trebuie deja achitata rata a treia”, a aratat Doina Vitelar.

Dintre studentii pe numele carora au fost emise decizii de exmatriculare, 260 erau inscrisi la invatamantul de zi cu taxa, iar 185 urmau cursurile prin sistemul Invatamant cu Frecventa Redusa si la Distanta (IFRD). Cele doua taxe reprezinta jumatate din taxa anuala, urmatoarele doua transe fiind programate inainte de a doua sesiune de examinare.

La ora actuala, taxa de scolarizare la Universitatea “Petru Maior” din Targu Mures este stabilita in lei, fiind cuprinsa intre 1.500 lei si 2.400 lei, in functie de specializare, si este impartita in patru transe egale. Doina Vitelar a precizat ca, desi taxa la doctorat este de 3.000 lei pe an, niciunul dintre doctoranzii universitatii nu are restante la plata. Secretarul sef al UPM a precizat ca numarul studentilor care studiaza pe locurile cu taxa este de 3.449 si ca, anual, UPM exmatriculeaza in jur de 390-450 de studenti care nu isi achita datoriile.