banci goale.jpgPeste 430 de locuri au rămas neocupate la liceele, grupurile şcolare şi şcolile profesionale din judeţul Bistriţa-Năsăud, după primele două etape de repartizare computerizată a elevilor de clasa a opta, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, inspectorul şcolar general adjunct Olivia Duicu.

Dintre cei 3.426 de elevi înscrişi în clasa a opta la începutul anului şcolar 2009-2010, la evaluarea naţională s-au prezentat 3.327, restul de 99 având posibilitatea să îşi găsească un loc la liceu abia în etapa a treia de repartizare, ce va avea loc în perioada 1-10 septembrie.

Tot atunci se va putea prezenta la repartizare şi o parte dintre cei 130 de elevi declaraţi corigenţi sau repetenţi, dacă aceştia vor lua în cele din urmă note de trecere la materiile restante. Există, însă, şi 63 de elevi care au refuzat să îşi continue studiile, 43 dintre ei motivând că preferă să plece din ţară, iar 20 spunând că nu au posibilităţi financiare.

Potrivit Oliviei Duicu, situaţia cea mai dificilă se înregistrează în comuna Zagra, unde opt elevi au refuzat să se înscrie la liceu, cinci fiind deja plecaţi peste graniţă, iar restul de trei, de etnie rromă, spunând că nu au bani pentru a finaliza învăţământul obligatoriu de zece clase. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud a luat legătura atât cu şcolile, cât şi cu primăriile de unde provin elevii care au renunţat la şcoală, în încercarea de a-i convinge ca, până în luna septembrie, să se înscrie pentru etapa a treia de repartizare. În judeţ, după primele două etape de repartizare, au fost ocupate 3.079 de locuri la liceu, dintre care 46 de către elevi de etnie rromă, pe locurile speciale, unul de către un elev din Republica Moldova, iar 13 de către elevi din alte judeţe. De asemenea, 94 de elevi bistriţeni au preferat să îşi continue studiile la licee din judeţele învecinate. AGERPRES