greva-profesori.jpgCirca 4.500 dintre cei 7.500 de dascali constanteni, membri ai Sindicatului Liber al Salariatilor din Învatamantul Preuniversitar (SLSIP) Constanta, au confirmat participarea la greva generala de pe 5 mai, cand va fi blocata desfasurarea tezei unice la limba si literatura romana, a declarat lidera sindicatului, Ioana Purcarea.

Potrivit acesteia, birourile federatiilor sindicale reprezentative din invatamant s-au reunit si au decis declansarea grevei generale pe 5, 13 si 21 mai, zile in care se vor desfasura tezele cu subiect unic. În judet trebuie sa dea tezele unice peste 13.000 de elevi.

Seful Inspectoratului Scolar Judetean, Petrica Miu, sustine insa ca teza unica la limba si literatura romana se va desfasura pe 5 mai si ca nu vor fi elevi care sa nu sustina proba din cauza grevei. „Probabil vor fi si cativa profesori care vor dori sa faca greva, dar pot sa va asigur ca, pe 5 mai, teza se va desfasura in conditii normale, pentru ca am vazut care este atitudinea profesorilor in unele unitati de invatamant. Doar cate doi, trei sunt pentru greva”, a afirmat inspectorul scolar general judetean.

Acesta a negat, totodata, acuzatiile ce i-au fost aduse de conducerea SLSIP Constanta, potrivit carora obstructioneaza desfasurarea grevei. „Voi merge in scoli sa discut cu directorii si cu colegii mei cadre didactice. Eu discut destul de elegant, nu fac presiuni. Si trebuie sa comunic cu ei, pentru ca eu am inspectori de limba romana care trebuie sa-i instruiasca pe profesori, in perioada urmatoare, si ne vom intalni cu cadrele didactice. Eu sunt presedintele comisiei judetene, trebuie sa organizez examenul. Daca era greva in alte conditii, normale, fara teze unice, era altceva”, a precizat seful ISJ.

Potrivit liderei SLSIP Constanta, pe 5 mai, cadrele didactice vor fi prezente in unitatile de invatamant insa nu vor presta activitati didactice, iar in condicile de prezenta vor scrie, in dreptul numelui, greva generala. În scolile unde vor exista profesori direct implicati in desfasurarea tezei unice, acestia vor refuza participarea la derularea probei. „O zi de greva, inseamna o zi fara salariu, iar profesorii stiu asta”, a afirmat Ioana Purcarea, mentionand ca la actiunea de protest vor participa sindicalistii din toate structurile invatamantului preuniversitar, inclusiv cei din cadrul gradinitelor.

La actiunea de protest participa Federatia Sindicatelor Libere din Învatamant, Federatia Sindicatelor din Învatamant Spiru Haret, Federatia Educatiei Nationale si Federatia Nationala Sindicala Alma Mater, cadrele didactice fiind nemultumite, printre altele, de fondurile insuficiente alocate in 2009 pentru plata salariilor si pentru continuarea investitiilor in unitatile de invatamant.