Un număr de 51 de şcoli şi grădiniţe din Timiş, în care învaţă 1.300 de copii, vor începe noul an şcolar fără autorizaţie sanitară, cele mai multe fiind din mediul rural, iar cea mai mare deficienţă fiind lipsa apei curente şi a reţelelor de canalizare.

‘În Timişoara avem o singură unitate şcolară (Liceul C.D. Loga – n.r.) neautorizată din cauza scărilor care sunt foarte deteriorate şi care trebuie reparate. Din păcate, până la începutul anului şcolar nu se poate face aproape nimic, liceul trebuind să intre într-o reparaţie generală’, a declarat joi prof. dr. Cornel Petroman, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş. Din totalul celor 647 de unităţi de învăţământ timişean, nu vor avea autorizaţii sanitare 29 de grădiniţe, 18 şcoli (clasele I-IV) şi cinci şcoli gimnaziale (V-VIII).

Potrivit primarului Nicolae Robu, liceele de elită din Timişoara au devenit un adevărat pericol pentru siguranţa elevilor, din cauza stării de degradare în care au ajuns, cu tencuieli interioare gata să cadă şi cu scări care se pot surpa în orice moment.
Pentru toate acestea, consideră Robu, primăria este cea care trebuie să găsească soluţii de finanţare urgentă, chiar şi printr-o rectificare bugetară, deoarece ‘până acum, remedierea claselor s-au făcut doar pe banii părinţilor, ceea ce nu este normal, deoarece învăţământul de stat este gratuit’.

În luna septembrie, Robu va înfiinţa o direcţie pentru învăţământ în primărie, care se va ocupa de problemele acestui sector social, de la grădiniţe până la licee.
Liceele enumerate de primar sunt Liceul de Informatică ‘Grigore Moisil’, Colegiul Naţional Bănăţean, Liceul ‘C.D. Loga’, Liceul german ‘Nikolaus Lenau’, dar şi Liceul Pedagogic ‘Carmen Sylva’, în care învaţă peste 5.000 de elevi. Acestora li se adaugă alte grădiniţe, şcoli gimnaziale şi licee care îşi desfăşoară activitatea în spaţii închiriate şi pe care fosta administraţie le-a neglijat aproape total, motivând că nu pot investi în proprietăţi care nu le aparţin.

‘Acele interioare m-au exasperat. În ultimii trei ani, sistemul de învăţământ a fost vitregit de fonduri şi, mai ales clădirile vechi, în care îşi desfăşoară activitatea cele mai bune licee, au ajuns într-o stare periculoasă pentru securitatea copiilor şi a profesorilor, a celor care intră într-o astfel de şcoală. Este nevoie de bani foarte mulţi, de aceea, vom finanţa cu prioritate liceele de elită’, a detaliat Robu pentru AGERPRES. AGERPRES