Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE) a anunţat că este mulţumită că autorităţile din Râmnicu Vâlcea vor acorda după trei ani bursele şcolare, precizând că vineri consilierii locali urmează să voteze, în şedinţă ordinară, alocarea acestora pentru circa 500 de şcolari din municipiu.

Reprezentanţii elevilor au dat în judecată municipalitatea râmniceană pentru alocarea acestor burse, însă vor renunţa la proces chiar dacă, susţin ei, legea nu a fost respectată pe deplin de edili.

„Drumul a fost unul dificil, întrucât nu multă lume considera că noi luptăm pentru drepturile elevilor, ci pur şi simplu aduceam atacuri nenumărate la adresa Primăriei şi a autorităţilor locale, lucru complet neadevărat. Noi, membrii AVE, suntem nişte simpli elevi care ne doream o schimbare, atât pentru noi cât şi pentru ceilalţi de seama noastră, schimbare pe care a trebuit să o facem cu mâinile noastre, deoarece nimeni nu mai era dispus să ne asculte sau ajute. Participarea la şedinţe de Consiliu Local, cereri pe 544, promovare în mediul online, chemare în judecată: acestea sunt doar câteva exemple din multitudinea de lucruri ce au reprezentat pentru AVE demersul ce a avut ca scop determinarea autorităţilor locale de a reintra in legalitate. Considerăm hotărârea de Consiliu Local de vineri, 29 noiembrie, a fi o victorie pentru elevii vâlceni datorată presiunilor asociaţiei de pe parcursul acestui an. Ţinem să menţionăm faptul că nici acum legea nu este pe deplin respectată. Conform Ordinului 5576/2011, art. 8, alin. (1), lit. a), bursele de merit se acordă elevilor ce au media generală cel puţin 8,50 şi media la purtare 10. Numărul de 153 de elevi beneficiari de bursă de merit a fost, astfel, redus considerabil, întrucât răsplătiţi vor fi doar cei cu media generală 10, decizie luată în limita sumelor alocate pentru burse în anul curent. Totuşi, suntem pe deplin mulţumiţi cu acest câştig. Deşi a trebuit să folosim o armă mult mai periculoasă, respectiv chemarea în judecată, pentru a putea fi băgaţi în seamă şi luaţi în serios, am reuşit să ajungem la rezultatul mult aşteptat: acordarea burselor după trei ani în care au lipsit cu desăvârşire”, au transmis în mesajul lor cei de la AVE.

Potrivit proiectului de hotărâre ce urmează să fie supus vineri aprobării consilierilor din Râmnicu Vâlcea, vor fi 22 de burse de performanţă în valoare de 300 de lei fiecare, 153 de burse de merit în valoare de 200 de lei fiecare şi 328 de burse sociale în valoare de 50 de lei fiecare. Sumele necesare acordării acestor burse au fost alocate din bugetul local şi acoperă lunile octombrie, noiembrie şi decembrie. AGERPRES