Peste 2.500 de candidaţi s-au înscris la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi, cu o săptămână înainte de încheierea perioadei de admitere, un interes deosebit pentru programele de studiu ale Politehnicii ieşene fiind înregistrat anul acesta din partea tinerilor din Republica Moldova şi Ucraina.

Peste 2.500 de studenţi şi-au depus dosarele până marţi după amiaza, la specializările din cadrul celor 11 facultăţi ale Universităţii Tehnice Gheorghe Asachi din Iaşi (TUIASI). Aceştia au avut ocazia să îşi depună un singur dosar şi să achite o singură taxă de admitere la oricâte specializări au dorit.

În urma unei redistribuiri computerizate pe baza opţiunilor studenţilor, doar trei facultăţi nu şi-au ocupat integral locurile de la buget, estimările fiind însă că până vineri sau, cel târziu, în sesiunea din toamnă, vor fi şi acestea ocupate.

Noi mai avem locuri disponibile la licenţă la mai multe facultăţi din universitate – îi aşteptăm încă pe candidaţii care ar dori să ocupe locuri la acestea să îşi depună dosarele în zilele care urmează. Avem disponibile şi locuri la master atât pentru absolvenţii noştri, cât şi pentru candidaţi de la alte universităţi. Într-un cuvânt, Politehnica are porţile deschise în continuare pentru cei care doresc să urmeze o carieră în inginerie„, a declarat Neculai Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică şi asigurarea calităţii la TUIASI.

Un interes deosebit pentru programele de studiu ale TUIASI l-au arătat anul acesta candidaţii din Republica Moldova şi Ucraina, fiind aproape 500 care candidează pe 250 de locuri la studiile de licenţă, în condiţiile în care, până anul trecut, universitatea beneficia de doar 30 de locuri care erau adresate acestei categorii de studenţi.

„Personal, consider că până în prezent rezultatele admiterii la studiile de licenţă sunt peste aşteptări, în condiţiile în care numărul absolvenţilor de bacalaureat a scăzut cu circa 10% comparativ cu anul trecut şi cu aproape 25% faţă de 2015. În acest moment, când mai avem o săptămână de admitere, numărul candidaţilor a depăşit numărul locurilor bugetate, iar 8 din cele 11 facultăţi ale universităţii au locurile ocupate integral, celelalte trei urmând să îşi ocupe locurile alocate fie zilele următoare, fie în sesiunea de admitere din toamnă. Aceste aspecte demonstrează trendul ascendent real de care se bucură domeniile inginereşti în rândul tinerilor, trend în corelaţie cu necesarul de ingineri nu doar la modul general în România, ci particular în regiunea Moldovei”, a declarat rectorul TUIASI, Dan Caşcaval.

Universitatea Tehnică este prima instituţie de învăţământ superior din ţară care a introdus de anul acesta un sistem dinamic la admitere, care eficientizează procesul de admitere şi care vine şi în sprijinul absolvenţilor de liceu, ce au de plătit o singură taxă la depunerea dosarului, dosar cu care se pot înscrie, dacă doresc, la toate specializările de inginerie de care sunt interesaţi.

„Anul acesta am inaugurat un nou sistem de depunere şi de gestionare a documentelor candidaţilor la studiile de licenţă, un sistem unic, din câte cunosc, în ţara noastră. Sub coordonarea prorectorului cu responsabil cu Informatizarea şi Comunicaţiile Digitale, prof.univ.dr. Daniel Condurache, s-a reuşit crearea unui soft special, care realizează în timp real distribuţia candidaţilor pe facultăţi şi domenii în funcţie de opţiunile acestora”, a declarat rectorul TUIASI.

Pe site-ul universităţii nu se regăseşte doar o situaţie a numărului de dosare actualizată în timp real, ci este şi situaţia reală a numărului de absolvenţi de liceu care s-au înscris la TUIASI. Fiindcă a fost suficient un singur dosar pentru ca absolvenţii să se înscrie la toate facultăţile la care au dorit, numărul dosarelor depuse este acelaşi cu numărul de candidaţi.

„Noul sistem de admitere prezintă o situaţie mai realistă asupra interesului manifestat pe fiecare domeniu şi facultate. Este vorba despre o situaţie mai explicită pentru că depunerea mai multor dosare, cum era în anii anteriori, făcea să existe o percepţie oarecum falsă asupra numărului de candidaţi reali. Acum ştim câţi candidaţi există pe fiecare facultate în parte, este o situaţie mult mai clară”, a explicat prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin.

Admiterea la Universitatea Tehnică continuă până luni, 31 iulie. AGERPRES