Peste 5.000 de tineri au beneficiat, în anul şcolar 2011 – 2012, de programul „Educaţie pentru Viaţă de Familie” (EVF) în licee din 15 judeţe, se arată într-un comunicat de presă al Fundaţiei Tineri pentru Tineri. Programul s-a desfăşurat sub sloganul „Îndrăzneşte să fii mare!”, prin intermediul unei echipe de peste 900 de voluntari cu vârste cuprinse între 16 şi 20 ani.

Modulul EVF îi pregăteşte pe adolescenţi pentru provocările relaţiilor sociale şi personale, se desfăşoară într-un sistem standardizat de 6-12 ore pentru fiecare clasă participantă şi acoperă teme precum: autocunoaştere, clarificarea valorilor şi luarea deciziilor, echitate de gen, rolurile sexelor şi relaţionare, anatomia şi fiziologia sistemelor reproducătoare; infecţii cu transmitere sexuală; prevenirea şi combaterea HIV/SIDA, metode contraceptive, sarcină şi parentalitate, comunicare în sănătatea reproducerii şi a sexualităţii, implicare activă şi etică.

‘Prin programele şi proiectele adresate tinerilor, încercăm să le furnizăm acestora cunoştinţele, atitudinile şi abilităţile necesare pentru a deveni nişte adulţi cât mai mulţumiţi de ceea ce li se întâmplă în viaţa de zi cu zi. Prin acest proiect, vrem să-i ajutăm să se clarifice, să ştie cine sunt, ce vor şi ce pot face pentru a creşte frumos. Dar, înainte de toate, ca ei singuri să-şi dorească să crească frumos şi să facă ceva în acest sens, nu să aştepte ca ‘cineva’ să facă ceva pentru ei. Nu vrem să trăim într-o ţară şi într-o Europă de asistaţi social, cum se previzionează pentru 2050. Vrem ca generaţiile care vin să aibă într-adevăr o calitate a vieţii pe care şi-o doresc, dar pe care o şi merită’, declară Adina Manea, director Programe – Fundaţia Tineri pentru Tineri.
La ultimul Studiu al Sănătăţii Reproducerii realizat în România se putea observa o tendinţă de amânare a debutului în viaţa sexuală. Astfel, în 2004, 26,1% dintre tinerii români cu vârsta sub 18 ani îşi începuseră viaţa sexuală, în timp ce în 1999, 28,4% dintre aceştia aleseseră să facă acest pas.

Raportat la vârsta de 16 ani, un procent relativ mic de adolescenţi îşi începuseră activitatea sexuală: 7,9% dintre fete şi 13,2% dintre băieţi.
În prezent, datele arată că debutul în viaţa sexuală se realizează – în medie – la vârsta de 16-17 ani (17,5 ani la fete şi 16,1 ani la băieţi).

În cadrul primului contact sexual, doi din trei tineri au definit relaţia cu partenerii lor ca fiind cea cu un/o iubit(ă), însă 13% din tineri (15-24 de ani) au făcut pentru prima dată sex la prima întâlnire, iar 18% dintre elevi au avut prima experienţă sexuală la câteva zile după prima întâlnire.

În 1999, 40,2% dintre bărbaţi şi 28% dintre femei declarau că au utilizat o metodă modernă de contracepţie la primul contact sexual. În 2004, 64,6% dintre bărbaţi şi 44,7% dintre femei utilizaseră contracepţia modernă la debutul în viaţa sexuală.

Cele mai recente date (2011) arată că 67,8% dintre tineri au utilizat un prezervativ la primul contact sexual. În acelaşi timp, tinerii care nu au folosit prezervativul justifică acest comportament prin faptul că acel contact sexual a fost neprevăzut (36%) sau prin încrederea în partener(ă) (28%).

În ceea ce priveşte fidelitatea în cuplu, cele mai recente date arată că trei sferturi dintre tineri au avut contact sexual cu un singur partener în ultimele 3 luni.
Îngrijorător este că doar 46% dintre tinerii care au avut relaţii sexuale ocazionale au folosit întotdeauna un prezervativ în timpul acestor contacte.

Promovarea fidelităţii în cadrul cuplului reprezintă unul dintre conceptele cheie de urmărit pentru o campanie de prevenire în domeniul sănătăţii reproducerii şi al sexualităţii. Astfel, limitarea numărului de parteneri reprezintă o modalitate de prevenire a infecţiilor cu transmitere sexuală.

În prezent, trei din patru tineri români au declarat că au discutat cu partenerul despre folosirea prezervativului. Schimbând perspectiva, jumătate dintre tineri (47,4%) declară că a existat cel puţin un caz în care partenerul a cerut folosirea prezervativului; dintre respondenţii puşi în această situaţie, 18,2% au refuzat să folosească prezervativul, iar 6,6% au refuzat contactul sexual cu prezervativ.

Experienţa şi cercetările anterioare realizate în 2004-2009, arată faptul că, în urma unui program de formare susţinut de educatori între egali (tineri care instruiesc alţi tineri), rezultatele sunt îmbucurătoare.

Peste 80% dintre beneficiarii unui astfel de program au cunoştinţe complete şi corecte despre subiectele abordate.

În plus, faţă de beneficiile de calitate aduse de activitatea de educaţie între egali, studiile arată că există şi o serie de rezultate economice favorabile ca urmare a încurajării voluntariatului.
Campania ‘Îndrăzneşte să fii mare!’ se derulează în anii şcolari 2011-2012 şi 2012-2013 prin intermediul unui acord de parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, în cadrul proiectului EVRICA – Educaţie pentru Viaţă şi Responsabilizare Individuală prin programe de Cetăţenie Activă pentru tinerii din România, cofinanţat din Fondul Social European – Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013./AGERPRES