Schimbarile demografice din Romania din perioada 2015-2020 vor modifica dramatic piata muncii, determinand scaderea numarului de persoane active cu 4,5% si cresterea numarului de pensionari cu aproximativ 13%. In acest context, Romania va trebui sa investeasca masiv in educatia si abilitatile persoanelor active si in dezvoltarea sectorului IMM.

Una dintre solutiile la efectele schimbarilor demografice este dezvoltarea antreprenoriatului social si incurajarea tinerilor catre acest domeniu, se arata in cercetarea „Gap analyses, scope and search” (2), realizata in cadrul programului european JA Social Enterprise 360, implementat de organizatii din opt tari europene (Grecia, Italia, Spania, Olanda, Germania, Croatia, Romania) si cofinantat de Uniunea Europeana prin programul Erasmus+. Initiativa prevede elaborarea unei curricule educationale dedicata antreprenoriatului social, ce va putea fi folosita gratuit in invatamantul liceal.

Programul este derulat de organizatia Junior Achievement (JA) Romania si incurajeaza tinerii sa constientizeze oportunitatile antreprenoriatului social si sa initieze afaceri de succes, care sa aduca schimbarea in comunitatile lor.

Programul va debuta in luna octombrie cu un proiect pilot la Colegiul Economic Partenie Cosma din Oradea, ce va fi ulterior replicat in 60 de licee din tara si in alte cinci state europene. In proiect vor fi implicati peste 5.600 de liceeni si 450 de profesori, care vor folosi metode learning by doing pentru a invata sa lanseze proiecte de afaceri cu impact social puternic.In cadrul programului a fost realizata o analiza a situatiei educatiei antreprenoriale in tarile participante, o curricula de antreprenoriat social, materiale educationale moderne, studii de caz si o platforma online de invatare. In plus, elevii si profesorii implicati vor avea acces la traininguri si webinarii cu antreprenori sociali, precum si la competitii locale si internationale, in care elevii vor fi mentorati de voluntari din mediul de afaceri.

Proiectul JA Social Enterprise 360 este derulat de JA Romania in parteneriat cu JA Europe, JA Grecia, JA Italia, JA Spania, organizatiile Stichting Jong Ondernemen din Olanda si The Grameen Creative Lab din Germania, Colegiul Economic Partenie Cosma din Oradea si Facultatea de Stiinte Economice Osijek din Croatia. Proiectul este cofinantat de Uniunea Europeana prin programul Erasmus+, Proiecte de parteneriat strategic pentru educatie scolara (Actiunea Cheie 2).