muresan mihai.jpgPeste 570 de locuri din liceele bistriţene au rămas neocupate în urma repartizării computerizate a absolvenţilor de clasa a opta, cel mai afectat fiind învăţământul tehnic şi profesional, potrivit datelor prezentate joi, în şedinţa Colegiului prefectural Bistriţa-Năsăud, de către inspectorul şcolar general adjunct Mihai Mureşan.

„În acest moment, au absolvit în judeţul nostru un număr de 2.874 de elevi de clasa a opta. Toţi aceştia au completat fişe pentru repartizarea computerizată în clasa a IX-a de liceu. Din fericire, toţi au fost repartizaţi în prima etapă. (…) Problema este că sunt prea puţini. În momentul de faţă, la nivelul judeţului sunt rămase neocupate 574 de locuri, care sunt cu precădere locuri în liceele tehnologice. Aceasta înseamnă echivalentul a aproape 20 de clase”, a spus Mureşan.

Potrivit inspectorului şcolar general adjunct, situaţia se datorează în primul rând scăderii populaţiei şcolare de la un an la altul. Inspectoratul Şcolar speră că o parte dintre locurile libere vor fi ocupate de cei 246 elevi care au avut corigenţe şi nu s-au putut prezenta la evaluarea naţională şi de cei 47 cu situaţia şcolară neîncheiată la finalul clasei a opta. „Ceea ce ne preocupă din punctul acesta de vedere pe noi, Inspectoratul Şcolar, dar mai cu seamă directorii acestor şcoli unde clasele au rămas nerealizate este să contactăm sub orice formă familiile, diriginţii şi pe aceşti elevi, pentru ca, după ce vor da examenul de corigenţă, să fie atraşi în aceste clase”, a mai spus Mihai Mureşan.

Reprezentantul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud a ţinut să sublinieze şi faptul că elevii de clasa a opta se îndreaptă tot mai puţin spre învăţământul profesional, chiar dacă mulţi dintre ei au avut medii mici la evaluarea naţională. Astfel, în acest an, doar 320 elevi au ales astfel de opţiuni, restul preferând liceele teoretice. AGERPRES