Peste 600 de copii din comunităţi defavorizate din Bucureşti şi 20 de judeţe vor beneficia de educaţie preşcolară la grădiniţele estivale deschise, din această săptămână, de Organizaţia Salvaţi Copiii.

Potrivit unui comunicat de presă al Organizaţiei Salvaţi Copiii, cele 30 de grupe de grădiniţă estivală vor funcţiona în perioada 10 iulie – 2 septembrie, pentru a facilita creşterea accesului la şcoală, dar şi pentru a preveni abandonul şcolar pe termen lung al copiilor proveniţi din medii vulnerabile socio-economic.

În programul grădiniţelor estivale vor primi suport 600 de copii cu vârste cuprinse între 4 şi 6/7 ani, care nu au mai fost înscrişi în sistemul educaţional sau care au avut o frecvenţă sporadică în anul şcolar 2016-2017.

Cele 30 de grădiniţe estivale vor funcţiona în Bucureşti, Dâmboviţa, Constanţa, Mangalia, Timiş, Hunedoara, Olt, Braşov, Călăraşi, Iaşi, Cluj, Mureş, Caraş Severin, Dolj, Vrancea, Neamţ, Teleorman, Giurgiu. De asemenea, o grădiniţă estivală va fi deschisă în Jilava.

„Cu cât mai devreme un copil este integrat în sistemul de educaţie, alături de cei de vârsta lui, cu atât integrarea socială şi performanţele vor fi mai uşor de obţinut. Un copil vulnerabilizat din cauze care privesc statutul socio-economic are îngrădit accesul la educaţie de calitate, iar acest fapt se converteşte în sărăcia educaţională care tinde să se perpetueze de la o generaţie la alta. Decalajele sociale sunt o realitate îngrijorătoare, mai ales atunci când vorbim despre copii, dar prin educaţie ele pot fi corectate şi depăşite”, a declarat preşedintele executiv Salvaţi Copiii România, Gabriela Alexandrescu, potrivit comunicatului de presă.

Experienţele anterioare ale Organizaţiei Salvaţi Copiii arată că participarea la două luni de grădiniţă pe timpul verii a generat un impact pozitiv semnificativ pentru retenţia în şcoală a copiilor din grupurile vulnerabile. De-a lungul anilor, peste 6.300 de copii au fost înscrişi în grupe de grădiniţe estivale, iar peste 3.000 de părinţi au beneficiat de consiliere şi suport material.

„Copiii care provin din medii sociale vulnerabilizate şi pentru care accesul la educaţie presupune un efort de multe ori imposibil pentru părinţi, trebuie sprijiniţi activ, prin programe focusate, care să ajungă direct la ei. Integrarea în grădiniţele estivale ale Salvaţi Copiii este o temelie fără de care aceşti copii ar rămâne în afara sistemului de educaţie, perpetuând, de fapt, vulnerabilităţile părinţilor lor. După câteva zile de grădiniţă, aceşti copii, alături de părinţii lor, vor face în continuare eforturi pentru a rămâne în şcoală. Educaţia are marea virtute de a rupe cercul vicios al excluziunii sociale al sărăciei”, susţine preşedintele ANPDCA, Gabriela Coman, potrivit comunicatului de presă. AGERPRES