greva-profesori.jpgPeste 6.000 de cadre didactice din judeţul Arad s-au aflat marţi, timp de două ore, în grevă de avertisment, protestând faţă de situaţia foarte dificilă în care se află educaţia. Dănuţ Ieşeşescu, preşedintele SDÎ Arad, a precizat că această grevă de avertisment s-a desfăşurat în toate unităţile de învăţământ arădene, pe parcursul celor două ore de grevă elevii fiind supravegheaţi de cadrele didactice.

„Peste exact o săptămână, în data de 30 martie, între orele 12,00 şi 14,00, am programat un miting de protest, care ar trebui să se desfăşoare pe platoul din faţa Primăriei municipiului Arad. Cum însă există o Hotărâre a Consiliului Local Municipal prin care sunt interzise manifestările de protest la o distanţă mai mică de 500 de metri faţă de unităţile de învăţământ, iar geografia Aradului este aşa cum este, protestul nostru ar trebui să se desfăşoare undeva la periferia oraşului, fapt care ne face să susţinem că ne este interzis dreptul la liberă exprimare”, a susţinut Ieşeşescu.

Potrivit acestuia, motivele nemulţumirilor cadrelor didactice se referă la nesiguranţa locului de muncă din cauza restructurărilor din sistem, comasarea şi desfiinţarea unor şcoli, creşterea numărului de elevi la clasă care va avea ca efect scăderea calităţii actului educativ, desfiinţarea unor şcoli din mediul rural ce va duce la creşterea abandonului şcolar, insuficienţa sumelor alocate cheltuielilor de personal pentru anul 2010, lipsa fondurilor pentru noi investiţii sau pentru continuarea celor începute în anii anteriori, reducerea drastică a învăţământului profesional şi tehnic, desfiinţarea statutului de titular în învăţământ, scăderea salariilor prin aplicarea legii unice a salarizării în sectorul bugetar.

„În opinia noastră, s-a ajuns la această stare de fapt din cauza emiterii de legi, acte normative, ordine, note şi notificări contradictorii, interpretabile, confuze, neclare, neterminate, făcute în pripă, fără consultarea sindicatelor, o altă cauză reprezentând-o şi faptul că s-a tergiversat finalizarea proiectului Legii Educaţiei Naţionale, proiect de lege pus abia acum în dezbatere publică”, a spus Ieşeşescu.


El a adăugat că, în opinia dascălilor din învăţământul arădean, termenul de doar două săptămâni pentru dezbaterea unei legi de o importanţă majoră pentru viitorul elevilor este foarte scurt, putând fi omise unele aspecte esenţiale în vederea realizării unui învăţământ performant.
Acţiunile sindicale la nivel naţional şi judeţean vor continua în cascadă, culminând cu neîncheierea situaţiei şcolare la sfârşitul acestui an şcolar şi cu declanşarea grevei generale începând cu data de 7 iunie. AGERPRES