Un număr de 77 de studenţi români au urmat programul Global Korea Scolarship şi au absolvit universităţi sud-coreene, din 1993 până în prezent, au declarat reprezentanţii Institutului Naţional pentru Educaţie Internaţională (NIIED). Numărul este totuşi mai mic faţă de cel al studenţilor din Bulgaria, ţară care a trimis 82 studenţi, începând din 1995.

Dintre cei 77 studenţi români, zece au obţinut diplome de doctorat, 49 de masterat şi 18 de licenţă. Sunt mai multe tipuri de programe din care studenţii pot alege, iar beneficiile sunt multe, precum plata biletului de avion, taxa de şcolarizare, alocaţie lunară, asigurare medicală şi subvenţii de finalizare.

„Pentru a studia aici, în Coreea, cunoaşterea limbii este foarte importantă. Studenţii trebuie să fie încurajaţi să înveţe coreeană (dacă vor să vină să studieze aici n.r.). (…) Noi trebuie să fim mai activi în promovarea acestui program. Cred că mai este un lung drum pentru promovare pentru mai mulţi studenţi. Totuşi, mulţi studenţi ştiu de acest program, dar publicul general nu prea ştie”, a declarat Song Kidong, preşedintele Institutului, în cadrul conferinţei organizate de NIIED, Korean Culture&Information Service şi Ministerul Culturii, Sportului şi Turismului din Coreea de Sud.

Astfel, participanţii la Programul şcolar al guvernului coreean, care vorbesc limba coreeană, trebuie să aibă cel puţin nivelul trei la un test de vorbit în această limbă, iar pentru a aplica la anumite universităţi este nevoie de un anumit nivel. „După ce termină cursurile în Coreea, studenţii au trei opţiuni: să se întoarcă acasă, să îşi crească nivelul educaţional şi să îşi găsească un loc de muncă aici, în companii, universităţi sau în agenţii guvernamentale”, a spus Song Kidong

Potrivit acestuia, Coreea de sud este o naţiune care a dobândit creştere şi dezvoltare la o viteză remarcabilă, iar educaţia este nucleul acestei impresionante creşteri şi dezvoltări. NIIED este o organizaţie guvernamentală sub Ministerul Educaţiei sud-coreean, înfiinţată în 1962. AGERPRES