Peste 73% dintre elevii din programul „Vreau în clasa a 9-a”, derulat de Fundaţia World Vision România, au fost admişi anul acesta la facultate, specializările preferate de aceştia fiind agronomie, automatică şi calculatoare şi ştiinţe juridice.

Potrivit unui comunicat al World Vision România, procentul este de trei ori mai mare decât media naţională a absolvenţilor de studii superioare, conform datelor publicate de Eurostat în 2020.

România se afla în 2020 pe ultimul loc în Uniunea Europeană în privinţa tinerilor de 25-34 de ani care au absolvit o facultate, cu un procent de 25%, după Italia (29%) şi Ungaria (31%). Media europeană era anul trecut de 40%, iar targetul Uniunii Europene este ca în 2030 să ajungă la un procent de 45% tineri absolvenţi de studii superioare. Pe de altă parte, pe primele locuri în UE în ceea ce priveşte procentul de tineri absolvenţi de învăţământ universitar se află Luxemburg (62%), Irlanda (59%) şi Cipru (59%).

Specializările preferate de absolvenţii programului „Vreau în clasa a 9-a” sunt: Agronomie; Automatică, Calculatoare şi Electronică; Drept; Ştiinţele Educaţiei; Litere; Medicină; Postliceală Sanitară; Ştiinţe economice; Subofiţeri poliţie/Academia de Poliţie; Teologie. În topul universităţilor preferate de elevii din programul derulat de World Vision s-au situat: Universitatea din Bucureşti,

Universitatea Politehnică din Bucureşti, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi, Universitatea din Craiova, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu şi Facultatea de Medicină din Craiova.

Programul „Vreau în clasa a 9-a” a ajutat în anul şcolar 2020-2021 peste 800 de elevi de liceu din mediul rural, dintre care peste 200 au dat anul acesta examenul de bacalaureat. Rata de promovabilitate după sesiunea din iunie a fost de 83,8%, iar după cea din august a crescut la 88,6%.

Comparativ, la nivel naţional, după rezolvarea contestaţiilor, rata de promovabilitate în luna iunie a fost de 69,8%, iar în sesiunea din august de 32,9%.

Elevii din programul Vreau în clasa a 9-a sunt copii din mediul rural care nu au posibilităţi materiale, dar care îşi doresc foarte mult să înveţe. Pe de o parte, elevii primesc burse lunare, care acoperă unele din nevoile de bază ale acestora (transport, cazare, mâncare), iar pe de altă parte participă la activităţi de consiliere vocaţională, dezvoltare personală, stagii de practică, voluntariat, mentorat, activităţi culturale şi tabere de vară.

World Vision România a lansat în această vară campania de strângere de fonduri sub egida #Ameritat pentru extinderea programului „Vreau în clasa a 9-a”. AGERPRES