Peste 7.500 de adolescenti din judetul Iasi intentioneaza sa sustina examenul de bacalaureat in aceasta vara, informeaza Inspectoratul Scolar Judetean. Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean Iasi, Sabina Manea, a declarat, luni, ca 6.800 de elevi care urmeaza sa absolve, pe 15 iunie, clasa a XII-a si alti 700 de absolventi de liceu din anii anteriori s-au inscris pentru sesiunea de bacalaureat.

Potrivit noilor reglementari ale Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, incepand din acest an scolar, 2009/2010, calendarul desfasurarii examenului de bacalaureat va debuta la jumatatea lunii februarie, cand elevii claselor a XII-a urmeaza sa fie evaluati la competentele lingvistice de comunicare orala la Limba romana.

Proba de verificare a competentelor digitale va fi sustinuta in perioada 19-29 aprilie 2010. Cea de-a treia proba, respectiv cea de verificare a competentelor la Limba moderna, va fi sustinuta in intervalul 31 mai – 4 iunie. Prima proba scrisa a bacalaureatului din acest an, respectiv cea de la Limba si literatura romana, este programata pe 28 iunie, ea fiind urmata, o zi mai tarziu, de proba scrisa la Limba si literatura materna.

Proba obligatorie a profilului, proba scrisa, va avea loc pe 30 iunie, iar proba la alegere a profilului si a specializarii pe 2 iulie 2010. „Programarea probelor orale de verificare a competentelor lingvistice si digitale la examenul de Bacalaureat va trebui realizata astfel incat ea sa nu afecteze orele de la celelalte clase de liceu, in cadrul carora elevii de la clasa a XII-a sunt evaluati. Este, e asemenea, responsabilitatea fiecarui director de unitate scolara sa programeze probele de examen, astfel incat sa nu fie afectat procesul didactic de la celelalte clase de liceu”, a declarat Sabina Manea, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean Iasi.

Candidatii care au mai sustinut examenulul de Bacalaureat de cel putin doua ori si nu l-au promovat vor fi nevoiti sa plateasca o taxa de 225 de lei, mai mare decat cea de anul trecut, care a fost de 217 lei. Taxa va fi platita de candidatii care vor sustine toate probele examenului. Pentru candidatii care vor sustine numai o parte dintre probe, valoarea taxei urmeaza sa fie stabilita in functie de numarul acestora. AGERPRES