universitatea-din-suceava.jpgPeste 80% din locurile bugetate scoase la concursul de admitere, în luna iulie, la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV) au fost ocupate, iar peste 31% la cele fără taxă, a declarat, joi, prorectorul USV Ştefan Purici. El a precizat că în sesiunea de admitere din iulie s-au înmatriculat 828 de candidaţi pe locuri bugetate şi 541 pe locuri cu taxă. la învăţământul la distanţă s-au înscris 335 de candidaţi şi s-au înmatriculat 327.

Un număr de 1.909 candidaţi s-au înscris în cadrul sesiunii de vară a admiterii la USV, la programele de studii de licenţă învăţământ de zi, pe cele 1.030 de locuri fără taxă, la care instituţia suceveană de învăţământ superior a organizat admitere, candidaţii optând pentru unul sau mai multe dintre cele 47 de programe de studii de licenţă. Candidaţii au avut posibilitatea să devină studenţi la cel mult două programe de studii, dintre care doar unul poate fi urmat în regim fără plată a taxelor de şcolarizare.

Purici consideră că aceste cifre demonstrează, pe de o parte, menţinerea interesului candidaţilor pentru USV, iar pe de alta, scot în evidenţă tendinţa înregistrată în ultimii ani de reducere a numărului absolvenţilor cu diplomă de bacalaureat şi, implicit, a numărului de studenţi. În acest an, potrivit lui Purici, numărul absolvenţilor cu diplome de bacalaureat din judeţele Suceava şi Botoşani, zone de unde provin majoritatea studenţilor USV, este cu aproape o treime mai mic decât cel din 2011.

Purici a subliniat că, din analizele statistice rezultă că majoritatea covârşitoare (circa 80%) a celor înscrişi s-au înmatriculat la USV, fapt ce demonstrează că instituţia suceveană a reprezentat prima lor opţiune şi doar mai puţin de 20% s-au orientat şi către alte centre universitare.

Pentru sesiunea din toamnă, USV scoate la concurs 202 locuri bugetate (dintre care şase pentru candidaţii rromi şi 21 pentru etnici români din Republica Moldova cu bacalaureatul obţinut în România) şi 1.187 locuri cu taxă la învăţământ de zi, locuri ce reprezintă capacitatea maximă de şcolarizare acreditată de ARACIS. La programele de studiu la distanţă, sunt disponibile 238 de locuri cu taxă. La acestea se adaugă 435 de locuri fără taxă la programele de studii de masterat (dintre care 35 pentru candidaţii din Republica Moldova, absolvenţi ai universităţilor din România sau alt stat membru UE) şi 1.070 de locuri în regim cu taxă. A doua sesiune de admitere la USV se va desfăşura în perioada 6 – 21 septembrie 2012. AGERPRES