Peste 9.000 de elevi de clasa a II-a din 182 de unităţi şcolare din judeţul Iaşi au susţinut în această perioadă testările din cadrul Evaluării Naţionale periodice. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, Sabina Manea, a declarat că peste 9.000 de elevi de clasa a II-a, au susţinut în zilele de 10, 11 şi 12 aprilie evaluarea competenţelor fundamentale de scris-citit şi matematică.

Testul este proiectat după modelul IEA-PIRLS, IEA-TIMSS şi OECD-PISA şi reprezintă un instrument cu ajutorul căruia se poate documenta ‘decizia evaluativă’ într-un mod mai transparent decât prin calificative sau prin note. Rezultatele sunt folosite pentru elaborarea planurilor individualizate de învăţare ale elevilor. Acestea se comunică părinţilor şi se includ în portofoliul educaţional al elevului„, a declarat Sabina Manea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Conform sursei citate, în intervalul 3 – 4 mai urmează să se deruleze evaluările la clasa a IV-a, iar în intervalul 10 – 11 mai să se deruleze evaluările la clasa a VI-a.

Evaluarea competenţelor fundamentale dobândite în ciclul primar vizează structurarea informaţiilor privind performanţele elevilor, în termeni de rezultate, acestea fiind folosite pentru comunicarea cu părinţii elevilor şi constituind documente din portofoliul educaţional al elevului.

„În cazul Evaluării naţionale de la finalul clasei a VI-a, elementul de noutate în raport cu evaluările realizate de către cadrele didactice de la clasă, în mod curent, constă în caracterul „transdisciplinar” al fiecărei probe. Evaluarea competenţelor fundamentale la finalul clasei a VI-a este o evaluare naţională şi reprezintă modalitatea de evaluare cu scop de orientare, de optimizare a învăţării elevilor aflaţi la finalul clasei a VI-a, introdusă prin legea educaţiei. Pentru fiecare sesiune, se urmăreşte atent instruirea administratorilor de test, pentru realizarea corectă a testării”, a declarat Sabina Manea. AGERPRES