Peste 90% dintre cele aproximativ 900 de şcoli şi grădiniţe din judeţul Mureş sunt autorizate din punct de vedere igienico-sanitar pentru anul şcolar 2010-2011, a declarat, luni, pentru AGERPRES, inspectorul general şcolar, Dumitru Matei.

”Noul an de învăţământ ne găseşte, în mare, pregătiţi pentru a desfăşura un învăţământ de calitate, chiar dacă condiţiile materiale şi financiare din acest an au fost limitate. Din cele aproximativ 900 de locaţii în care desfăşurăm proces instructiv-educativ, peste 90% sunt autorizate şi pregătite pentru un învăţământ de calitate în 2010-2011. Avem un număr de 31 de unităţi care nu au autorizaţie şi 52 în curs de autorizare unde, în parte, condiţiile au fost îmbunătăţite”, a arătat Matei.

Potrivit şefului ISJ Mureş, pentru unităţile unde nu se va obţine autorizaţie se va încerca obţinerea un aviz proform de funcţionare, luându-se măsura de igienizare şi întreţinere din clădirea respectivă doar a spaţiului afectat de procesul instructiv-educativ. ”Avem locaţii mari, suprafeţe mari şi număr mic de elevi şi în această situaţie nu se justifică şi nu pot fi făcute eforturi financiare pentru a autoriza întreaga clădire. În perspectiva a 2-3 ani, cel puţin 80-100 de asemenea locaţii vor fi dezafectate datorită numărului redus de elevi şi cred că după 20 ani vom ajunge la o situaţie de normalitate, astfel încât la începutul anului de învăţământ să nu avem probleme de ordin igienico-sanitar”, a mai spus Matei.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Mureş a dat publicităţii, luni, într-un comunicat de presă, lista unităţilor de învăţământ neautorizate sanitar, care se ridică la 27, dintre care trei în mediul urban şi 24 în mediul rural. Potrivit DSP Mureş, cele mai multe probleme de igienă se regăsesc la instituţiile de învăţământ care funcţionează în clădiri retrocedate. AGERPRES