elevi_liceu.jpgPeste două mii de elevi harghiteni primesc, în anul şcolar 2015-2016, sprijin financiar din partea statului, 824 fiind beneficiari ai programului „Bani de liceu”, iar alţi 1 463 ai burselor pentru învăţământul profesional, potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita.

Sprijinul financiar din cadrul programului „Bani de liceu” se acordă elevilor care frecventează învăţământul liceal şi provin din familii în care venitul mediu lunar realizat pe ultimele trei luni pe membru este mai mic sau egal cu 150 lei.

Elevii primesc 180 lei pe lună, inclusiv pe timpul pregătirii şi susţinerii examenului de bacalaureat.
Beneficiarii pot pierde sprijinul financiar dacă absentează, sunt eliminaţi de la cursuri pentru mai multe zile, obţin o notă mică la purtare sau sunt exmatriculaţi.

Numărul elevilor care primesc „Bani de liceu” este mai mic decât în anul şcolar trecut, când au beneficiat de sprijin 1 067 de persoane, motivul fiind legat de faptul că unii nu mai îndeplinesc criteriile de acordare. În ceea ce priveşte bursele profesionale, acestea se acordă tuturor elevilor care frecventează învăţământul profesional şi constă într-un sprijin financiar lunar de 200 lei. Cei din învăţământul profesional nu pot beneficia simultan de ambele ajutoare materiale.

Conform reprezentanţilor ISJ Harghita, la nivelul şcolilor şi al primăriilor se mai derulează şi alte programe de protecţie socială pentru elevi, dar nu există date centralizate referitoare la acestea. AGERPRES