Mai mult de jumătate dintre unităţile de învăţământ din judeţul Botoşani nu au autorizaţii sanitare de funcţionare, potrivit raportului final întocmit de Instituţia Prefectului, în urma verificărilor efectuate la toate grădiniţele, şcolile şi liceele din judeţ.

Datele centralizate de Prefectură arată că 269 din cele 528 de unităţi de învăţământ, ceea ce reprezintă 50,95%, nu deţin autorizaţie sanitară. Neemiterea de către Direcţia de Sănătate Publice a autorizaţiei sanitare are la bază lipsa apei curente la majoritatea unităţilor şcolare din mediul rural.

De asemenea, există unităţi unde s-au realizat instalaţii de apă curentă, dar sursele de apă sunt secate sau debitul este foarte scăzut, ceea ce face ca instalaţiile să fie nefuncţionale. „Apa de băut în şcolile din mediul rural în care nu este apă potabilă se asigură prin intermediul sticluţelor individuale ale elevilor şi din surse nemonitorizate. În unele unităţi există dozatoare pentru apă potabilă din surse autorizate”, se afirmă în raport.

În ceea ce priveşte grupurile sanitare, comisiile care au efectuat inspecţiile în teren au constatat că la majoritatea şcolilor din mediul rural ele sunt în exteriorul şcolilor. Acelaşi document arată că „în cele mai multe unităţi lucrările de igienizare sunt realizate în proporţie de 80-90%”, iar „la unele unităţi aceste lucrări sunt realizate 100%”. AGERPRES