Peste o mie de candidaţi la sesiunea din toamnă a bacalaureatului din Harghita

bacalaureat6.jpgPeste o mie de candidaţi harghiteni s-au înscris la sesiunea din toamnă a bacalaureatului, cei mai mulţi urmând să susţină, din nou, probele scrise la limba română şi matematică.

Datele furnizate de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita, arată că un număr de 1.046 de candidaţi s-au înscris la sesiunea a doua a examenului de bacalaureat, care va fi susţinut în trei centre de examinare. Acestea vor fi organizate în Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc şi Topliţa.

Numărul celor înscrişi va putea creşte după data de 12 august, când se finalizează examenele de corigenţă şi cei care au trecut cu bine peste ele se pot înscrie la bacalaureat. Cei mai mulţi candidaţi vor susţine din nou probele scrise la limba şi literatura română pe care fie nu le-au promovat, fie nu sunt mulţumiţi de notele obţinute.

Potrivit sursei citate, există intenţia de a fi montate camere de supraveghere în centrele de examinare, pentru a fi eliminate orice fel de suspiciuni. Inspectoratul Şcolar Harghita a fost criticat în presa centrală pentru că nu a luat decizia instalării de camere de luat vederi la bacalaureat, existând suspiciuni că procentul mare de promovabilitate la examen are legătură directă cu lipsa monitorizării video.

Acuzaţiile au fost categoric respinse de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar care au precizat că în judeţ s-au făcut simulări ale bacalaureatului extrem de serioase, iar rezultatele acestora se apropie de cele obţinute de elevi la examen. Procentul de promovabilitate la bacalaureat, după rezolvarea contestaţiilor, a fost de 67,41%. AGERPRES