elevi in clasa2.jpgPeste o mie de elevi din judeţul Prahova care vor fi selectaţi în urma unor probe speciale se vor putea pregăti într-un Centru de excelenţă, înscrierile urmând să înceapă din 3 noiembrie.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova, Petre Năchilă, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că aceste cursuri din cadrul Centrului de excelenţă vor fi în afara programei şcolare, iar selecţia efectivă a elevilor care doresc să le urmeze va avea loc în data de 22 noiembrie, ţinta fiind aceea de a forma 93 de grupe.

„Vom face o selecţie în data de 22 noiembrie, ne-am propus înfiinţarea a 93 de grupe de excelenţă la 15 obiecte (materii – n.r.) şi sperăm să avem în jur de 1.300 de elevi selectaţi din clasele V-XII. În funcţie de elevii care se vor califica, avem în vedere şi o zonare a grupelor. (…) Programele pe care le facem sunt în afara programei şcolare, vom avea teme la fiecare obiect peste programa şcolară. Încercăm să ajungem la acei copii care vor să înveţe şi vă asigur că sunt destul de mulţi”, a spus Petre Năchilă. Potrivit acestuia, în cadrul centrului vor activa aproximativ 300 de profesori care, de asemenea, vor fi selectaţi, prioritate având cei ce au avut rezultate cu elevii la olimpiade şi concursuri.

Cursurile vor începe la data de 6 decembrie, în cea mai mare parte a lor urmând să fie organizate în municipiul Ploieşti, la Colegiul Naţional „I.L. Caragiale”. În funcţie de numărul elevilor înscrişi, se va încerca organizarea unor grupe şi pe Valea Prahovei.

Ministerul Educaţiei Naţionale a aprobat înfiinţarea a trei Centre Judeţene de Excelenţă, câte unul în Prahova, Timiş şi Vâlcea. Centrele de Excelenţă au ca obiectiv asigurarea condiţiilor optime de pregătire şi dezvoltare a copiilor şi tinerilor capabili de performanţe înalte. Centrele vor selecta copii şi tinerii în vederea constituirii grupelor de performanţă pe discipline, arii curriculare sau domenii ştiinţifice, artistice şi tehnice. În ordinul de ministru privind înfiinţarea acestor centre se precizează că pregătirea copiilor şi tinerilor se va desfăşura în timpul anului şcolar, în zilele de sâmbătă, şi în perioada vacanţelor şcolare. AGERPRES