umf_tgmures.jpgUniversitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş a scos la concurs în acest an 450 de locuri bugetate, la secţiile română şi maghiară, pentru care s-au înscris 1.417 candidaţi, cu aproape 100 mai mulţi comparativ cu anul trecut.

Potrivit site-ului UMF Târgu Mureş, din cele 450 de locuri bugetate scoase la concurs zece au fost deja ocupate de olimpici – nouă la secţia română şi unul la secţia maghiară -, iar admiterea pentru restul locurilor disponibile va avea loc în intervalul 24-26 iulie.

Cei mai mulţi dintre concurenţi se înregistrează la Facultatea de Medicină, specializarea Medicină, unde sunt scoase la concurs 135 de locuri bugetare la linia română şi 135 la linia maghiară şi s-au înscris 559 de concurenţi la română şi 294 la maghiară.

Tot în cadrul Facultăţii de Medicină mai sunt scoase la concurs zece locuri bugetate la Medicină Militară, pentru care s-au înscris 32 de candidaţi, la Asistenţă Medicală Generală sunt disponibile 15 locuri bugetate la română şi 15 bugetate la maghiară, care vor fi disputate de 104 candidaţi la română şi 41 la maghiară, iar la Facultatea de Medicină Dentară, numărul locurilor bugetare este de 35 pentru linia română şi 35 pentru linia maghiară, fiind înscrişi 152 de candidaţi la română şi 83 la maghiară. UMF Târgu Mureş scoate la concurs şi alte 35 de locuri bugetare sunt şi pentru cele două linii ale Facultăţii de Farmacie, unde sunt 74 de candidaţi la română şi 78 la maghiară.
Pe lângă cei 1.417 de candidaţi pentru locurile bugetate, mai există 187 de candidaţi înscrişi pentru locurile cu taxă.

Facultatea de Medicină, specializarea Medicină, va avea 80 de locuri cu taxă de şcolarizare, în valoare de 8.000 de lei anual, la Asistenţă Medicală Generală – 70 de locuri cu taxă de 4.000 de lei pe an, la Nutriţie şi dietetică şi la Balneofiziokinetoterapie şi recuperare sunt câte 50 de locuri cu taxă, în timp ce la Educaţie Fizică şi sport sunt scoase la concurs 40 de locuri, cu taxă în valoare de 4.000 de lei pe an.
La Facultatea de Medicină Dentară sunt 60 de locuri cu taxă – 30 la Medicină dentară, unde taxa anuală este de 8.000 de lei pe an, şi 30 la Tehnică dentară, unde taxa este de 4.000 de lei anual, iar la Facultatea de Farmacie sunt 120 de locuri cu taxă, din care 80 la Farmacie, unde taxa este de 8.000 de lei pe an, şi 40 la Asistenţă de farmacie, unde taxa e de 4.000 de lei anual.

Site-ul UMF Târgu Mureş precizează cele 50 de locuri cu taxă la Medicină în limba engleză, cu taxă în valoare de 5.000 de euro pe an, urmează să fie scoase la concurs în sesiunea din septembrie.
Sursa citată mai precizează că la programele de studii Medicină, Medicină dentară şi Farmacie, proba scrisă va consta dintr-un test grilă, a cărui pondere este de 90% din media finală de admitere, iar media de bacalaureat va avea o pondere de 10% din media finală.

La programul de studiu Educaţie fizică şi sportivă, 90 la sută din media de admitere o va reprezenta media probei de aptitudini sportive generale, iar media examenului de bacalaureat va avea o pondere de 10%.

Pentru programele de studii Asistenţă medicală generală, Balneofiziokinetoterapie şi recuperare, Nutriţie si dietetică, Tehnică dentară, Asistenţă de farmacie, proba scrisă şi respectiv media de la examenul de Bacalaureat vor avea o pondere de 50% din media finală. AGERPRES