Preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Petrişor Laurenţiu Ţucă, a declarat că educaţia este în continuare subfinanţată şi că doar 11 universităţi din ţară au implementat Ordinul de ministru nr. 3666/2012 care reglementează codul drepturilor şi obligaţiilor studenţilor.

„Ceea ce vrem noi să semnalăm este faptul că încă avem o educaţie subfinanţată, deşi au existat creşteri la nivelul bugetului educaţiei, spre exemplu subvenţia pentru cămine, cantine a crescut doar cu 8% în contextul în care există creşteri salariale în permanenţă către personalul care administrează acest serviciu”, a declarat liderul ANOSR, prezent la Oradea pentru Adunarea generală a ANOSR.

Acesta a afirmat şi că universităţile din România interpretează greşit autonomia universitară, menţionând că, în urma unui studiu lansat de ANOSR săptămâna trecută, doar 11 universităţi din ţară au implementat Ordinul de ministru 3666 din 2012 care reglementează codul drepturilor şi obligaţiilor studenţilor.

„Repet, doar 11 universităţi au adoptat integral un ordin de ministru. Mai există un sfert din universităţile de stat care nu au publice sau nu au adoptat încă codul drepturilor şi obligaţiilor studenţilor propriu, aşa cum prevede un articol din acest ordin de ministru, dat în 2012. Urmează un an cu alegerea rectorilor. În continuare, studenţii sunt subreprezentaţi. Noi ne dorim să avem o pondere de 25 % în alegerea rectorilor. Există, de asemenea, o problemă referitoare la hotărârea de guvern 844 din 2008 care reglementează bursele studenţilor români de pretutindeni. În continuare ei au burse de 65, 75 sau 85 de euro, în funcţie de ciclul de studiu, licenţă, master sau doctorat, studenţii etnici români fiind nevoiţi să trăiască cu 65 de euro pe lună. Mă refer la colegii din Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Banatul sârbesc. Dorinţa noastră este să se ajungă la cuantumul actual, cel de 578 de lei”, a subliniat preşedintele ANOSR.

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), ce include 105 asociaţii studenţeşti din 19 centre universitare, a organizat, în perioada 11-14 aprilie 2019, la Oradea, Adunarea Generală a federaţiei. AGERPRES