Preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Petrişor Ţucă, a declarat că este nevoie de o educaţie centrată pe beneficiar.
„17 noiembrie e Ziua internaţională a elevului şi studentului (…) mereu tinerii educaţi vor fi motorul unei societăţi. Această zi e un prilej de reflecţie pentru viitorul nostru şi nu putem avea un viitor frumos fără o educaţie de calitate, drepturi care să ne fie respectate şi responsabilităţi asumate. (…) Ne dorim ca studenţii din România să nu mai fie consideraţi clienţi ai universităţilor, ci parteneri cu drepturi egale, având în vedere că suntem beneficiarii direcţi ai actului educaţional. E nevoie de o educaţie centrată pe beneficiar. (…) Universităţile ar trebui să asigure programele oferite într-un mod care încurajează studenţii să joace un rol activ în crearea procesului de învăţare şi evaluarea studenţilor să reflecte această abordare”, a spus Ţucă, la un eveniment organizat de ANOSR şi Consiliul Naţional al Elevilor (CNE).
În opinia sa, instituţiile de învăţământ superior trebuie să-şi adapteze programele pentru a răspunde pe de o parte la diversitatea studentului şi, pe de altă parte, la nevoia învăţământului superior de a pregăti studenţii pentru viitoarele roluri sociale şi profesionale.
Un reprezentant al CNE a citit mesajul transmis de Sorin Mihai Cîmpeanu, preşedinte al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport a Camerei Deputaţilor şi preşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor.
„E adevărat că sunt multe aspecte ce trebuie îndreptate în sistemul de educaţie românesc, dar resping cu argumente repetatele şi nedreptele afirmaţii, inclusiv de dată recentă, ale celor care cataloghează învăţământul românesc ca fiind neperformant. Măsurile legislative reprezintă soluţia necesară, dar nu suficientă pentru modernizarea sistemului de educaţie. Acestea trebuie urmate de măsuri pentru formarea resurselor umane, de acţiuni administrative şi de alocări financiare corespunzătoare. (…) Reforma în educaţie trebuie făcută pornind de la expertiza celor care profesează în acest domeniu”, se arată în mesajul lui Cîmpeanu. AGERPRES