Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Preafericitul Daniel, a primit, pe 30 noiembrie, titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, cu prilejul manifestarilor consacrate sarbatorii Sfantului Apostol Andrei si implinirii a 90 de ani de la Marea Unire.

Arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia, IPS Andrei, a subliniat ca acest titlu se confera patriarhului Daniel nu pentru ca „Preafericirea Sa avea nevoie de inca un titlu onorific”, ci si pentru ca „este urmasul in scaun al Patriarhului Miron Cristea care, la 1 Decembrie 1918, a inaltat aici, la Alba Iulia, o emotionanta rugaciune de multumire”.

In cuvantul sau, patriarhul Daniel a vorbit despre „lucrarea Bisericii in viata poporului roman” si a amintit ca, in urma cu 90 de ani, la 1 Decembrie 1918, se infaptuia, la Alba Iulia, „prin fapta binecuvantata de Dumnezeu a vrednicilor nostri inaintasi, o nazuinta de veacuri a poporului roman – Unitatea statala deplina”.

„Fie ca pilda de credinta, jertfelnicie, patriotism, clarviziune si hotarare a romanilor de acum 90 de ani sa ne calauzeasca in prezent si sa ne intareasca in fapte demne pentru un viitor pe care-l dorim trait in credinta si unitate, prosperitate si demnitate, intr-o Europa crestina mai dinamica in promovarea valorilor credintei si mai angajata in misiunea ei internationala”, a spus Patriarhul BOR.

Atunci, in 1918, natiunea romana s-a afirmat, in Europa si in lume, ca identitate bine definita si demna, care venea din aproape doua milenii de istorie si avea la baza un proces, organic impletit, de plamadire etnica si de crestinare profunda, a subliniat Preafericitul Daniel. In tot acest indelungat rastimp, a subliniat Parintele Patriarh, Biserica a avut un rol de prima insemnatate in viata poporului roman. „Ea si-a indeplinit cu jertfelnicie si intelepciune misiunea ei spirituala in mijlocul comunitatilor de credinciosi din intreg spatiul romanesc, fiind, cu adevarat, Mama spirituala a poporului roman, dupa cum o numea Mihai Eminescu. Ierarhii, preotii, vietuitorii obstilor monahale si, in general, multimea credinciosilor Bisericii stramosesti, au contribuit substantial, atat la pastrarea si cultivarea valorilor romanesti crestine, cat si la realizarea unitatii nationale, in intreg spatiul carpato-dunarean, al celor trei Tari Romane, in planul limbii, spiritualitatii si culturii”, a spus PF Daniel.

Parintele Patriarh a facut referire in cuvantul sau si la perioada dualismului dintre anii 1867-1918, care a fost marcat si de „o recrudescenta si chiar inasprire a masurilor represive ale autoritatilor impotriva reprezentantilor populatiei romanesti majoritare”. „Incepand cu sentintele de condamnare in binecunoscutul proces al memorandistilor din 1894, este impresionant sirul discriminarilor si al suferintelor la care au fost supusi romanii, prin masuri legislative, procese, condamnari si chiar executii. Sute de patrioti care au suferit inchisoare, deportari sau chiar si-au pierdut viata in aceste dramatice imprejurari au provenit din randurile preotimii romanesti ortodoxe si greco-catolice si chiar dintre membrii familiilor acestora”, a subliniat Parintele Patriarh.

IPS Andrei l-a caracterizat in „Laudatio” pe Parintele Patriarh Daniel ca „deschis inspre lume si inradacinat in Traditie”. „Cu toata deschiderea sa inspre lume, inspre valorile europene si ecumenism, Patriarhul nostru ramane inradacinat in Traditia inaintasilor sai. Crede si marturiseste asa cum au crezut si marturisit parintii, mosii si stramosii nostri”, a spus Andrei Andreicut. Mai mult ca oriunde, aici, la Alba Iulia, a subliniat IPS Andrei, „realizam ca Patriarhul este semnul de normalitate si fiintare a unui Neam”. In lupta cu provocarile contemporaneitatii secularizante si materialiste, patriarhul este purtatorul de steag al pastrarii traditiei ortodoxe si a valorilor nationale, a mai spus Andrei Andreicut. „Traind intr-o lume ce se secularizeaza, adeseori il vedem pe patriarh ca pe un mare demnitar ecleziastic, sef al Bisericii, avand deosebite sarcini administrative, dar nu realizam implicatiile duhovnicesti ale acestei slujiri”, a aratat arhiepiscopul de Alba Iulia.