univ-petre-andrei.jpgFostul rector al Universitatii ”Petre Andrei” Iasi, Niculae Niculescu a declarat, miercuri, ca a depus o plangere penala impotriva ministrului Educatiei, Ecaterina Andronescu pentru ”abuz in serviciu in forma calificata” si ”favorizarea infractorului”.

”Ministrul Educatiei a emis, la inceputul lunii iunie 2009, un ordin ilegal, prin care profesorul Doru Tompea (de la Universitatea Petre Andrei din Iasi-n.r) a fost confirmat in functia de rector al Universitatii Petre Andrei din Iasi. E ceva unic in istorie. Am trimis sesizari si catre presedintele Senatului si primului ministru Boc pentru a cere demiterea ministrului Educatiei Ecaterina Adronescu, care se face vinovata de subminarea autoritatii Guvernului pentru ca a dezinformat”, a declarat profesorul universitar Nicolae Niculescu.

Reactia vine dupa ce la inceputul lunii iunie 2009, prin ordinul nr. 4294/2009, ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, l-a mandatat pe prof. univ. Doru Tompea sa demareze eliberarea actelor de studii pentru absolventii scolarizati de Universitatea „Petre Andrei” din Iasi. Totodata, noul rector trebuie sa puna in practica asigurarea conditiilor de incadrare/promovare a personalului didactic, didactic auxiliar si nedidactic, preluarea personalului didactic si nedidactic din institutia care a fost autorizata sa functioneze provizoriu (Universitatea „Petre Andrei”, infiintata prin sentinta civila nr. 6/1999) si care are statut de organizatie neguvernamentala la institutia infiintata prin Legea 408/2002 si preluarea studentilor din institutia care a fost autorizata sa functioneze provizoriu la institutia infiintata prin Legea 408/2002.

Disputele la Universitatea „Petre Andrei” au inceput in urma cu sase ani. De atunci si pana acum, niciunul dintre ministrii de resort nu a reusit sa aplaneze conflictul dintre cele doua universitati care poarta acelasi nume, singura diferenta fiind prepozitia „din”. Universitatea „Petre Andrei” din Iasi a fost infiintata conform Legii 408/2002, in care se stipuleaza ca Fundatia Academica „Petre Andrei” infiinteaza Universitatea „Petre Andrei” din Iasi, inclusiv patrimonial. Aceasta universitate a fost infiintata dupa ce s-a aflat ca Universitatea „Petre Andrei” Iasi, al carei rector este Niculae Niculescu, a aparut in urma unei decizii judecatoresti, in 1999, ceea ce contravenea prevederilor legale.

Intrucat trebuia desfiintata Universitatea „Petre Andrei” Iasi, rectorul de atunci Niculae Niculescu nu a vrut sa piarda functia de conducere si beneficiile castigate din acest post. Astfel, el a ignorat chiar si deciziile de invalidare date de ultimii trei ministri ai Educatiei, semnand in tot acest timp diplome de absolvire, fara a avea insa acest drept. Mai mult, profitand de asemanarea numelor celor doua universitati, Niculescu a semnat un contract de fuziune cu Universitatea „Apollonia” din Iasi, in calitate de rector al Universitatii „Petre Andrei” din Iasi.

Cei de la Universitatea „Petre Andrei” din Iasi au castigat in instanta procesele intentate lui Niculae Niculescu, inclusiv la ICCJ si Curtea Constitutionala, insa fostul ministru al Educatiei, Cristian Adomnitei, nu a luat nicio masura de punere in aplicare a hotararilor judecatoresti. Ministrul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, Ecaterina Andronescu, a declarat, pe 17 iulie, la Iasi, ca nerespectarea legii de infiintare a Universitatii “Petre Andrei” reprezinta o problema grava, ajungandu-se la doua institutii de invatamant superior particular cu acelasi nume.