alecsadnri_bc_2015.jpgColegiul Național Vasile Alecsandri Bacău a participat, în calitate de partener, în perioada 19-24 octombrie, la a treia reuniune transnațională din cadrul proiectului CareerPlanning for Teenagers, 2014-1-TR01-014373, proiect cu finanțare europeană obținut în cadrul programului Erasmus +, Acțiunea cheie 2, Parteneriate strategice în domeniul școlar. Proiectul se află în cel de-al doilea an de implementare și este coordonat de partenerii din Istanbul, Turcia – Șair Abay Konanbay Anadolu Lisesi. Scopul acestuia constă în dezvoltarea unui parteneriat strategic pe probleme de integrare pe piața muncii prin orientarea tinerilor în carieră, dezvoltarea flexibilității acestora în demersurile de căutare a unui loc de muncă, a spiritului de inițiativă și a competențelor antreprenoriale.

Reuniunea a fost găzduită de această dată de partenerul din Slovacia, SpojenaSkola (Bratislava) și a avut ca obiectiv evaluarea activităților din primul an de implementare, prezentarea școlii-gazdă, a ofertei educaționale și elaborarea planului de acțiuni pentru cel de-al doilea an de derulare a proiectului. Astfel, cei cinci reprezentanți ai CN “Vasile Alecsandri” au asistat alături de ceilalți participanți la manifestarea organizată cu acest prilej, în cadrul căreia elevii de la profilurile vocaționale (Design vestimentar, Publicitate, Prelucrarea lemnului, Styling) și-au prezentat produsele și ne-au demonstrat modul în care își folosesc talentul pentru a demara mici afaceri care să poată genera venituri, încă din timpul anilor de liceu.

Având în vedere faptul că școala gazdă accentuează importanța educației antreprenoriale, iar elevii slovaci conduc firme de exercițiu ca urmare a parteneriatului cu Junior Achievement Slovacia, echipa băcăuană a prezentat produsul final al unui alt proiect Erasmus+, KA1, “Competențe noi-valoare adăugată” (Mobilități ale elevilor în domeniul formării profesionale), derulat de colegiul “Vasile Alecsandri”în anul școlar precedent, constând în varianta bilingvă a “Manualului de implementare a firmei de exercițiu”, care a constituit obiectul muncii de traducere a elevilor de la clasele cu profil bilingv.

În timpul întâlnirilor de lucru s-au subliniat aspectele reușite ale primului an de implementare a proiectului, printre care și mobilitatea de învățare organizată de Colegiul Național “Vasile Alecsandri”. la începutul lunii martie. Colegiul băcăuan a pregătit un program deosebit pentru cei patruzeci de elevi și zece profesori participanți (workshop-uri despre pregătirea pentru interviu, reguli de conduită, modul de concepere a unui CV și a unei scrisori de intenție, simulări de interviu, promovarea unei afaceri) ce a avut un impact extraordinar asupra acestora și care a primit aprecierea unanimă a partenerilor. Tot cu acest prilej, Colegiul Național “Vasile Alecsandri” a transmis feedback-ul individual pentru activitatea participanților la mobilitatea din România.

Pentru anul școlar în curs, proiectul presupune organizarea celei de-a doua mobilități de învățare,găzduită din nou de Slovacia, în luna aprilie 2016, la care băcăuanii vor participa cu șaisprezece elevi și patru profesori. De asemenea, s-a stabilit ca în luna mai 2016 să fie organizată ultima reuniune transnațională, ce va avea loc în România. Principalul obiectiv al ultimei întâlniri constă în evaluarea rezultatelor proiectului și definitivarea produsului intelectual “Ghid de bune practici pentru angajarea pe piața muncii europene”.

În perioada imediat următoare, echipa de proiect din colegiul băcăuan, coordonată de prof. Mariana Andone, va elabora metodologia de selecție a elevilor pentru participarea la mobilitatea din Slovacia și își va continua contribuția la elaborarea “Ghidului de bune practici pentru angajarea pe piața muncii europene”.