Toţi cei patru consilieri UDMR din Consiliul Local Zalău au votat împotriva avizului consultativ privind „Planul de şcolarizare pentru unităţile de învăţământ din municipiul Zalău pentru anul şcolar 2011-2012” solicitat municipalităţii de către Inspectoratul Şcolar al Judeţului (ISJ) Sălaj, din cauza reducerii numărului de clase a I-a în limba maghiară, de la patru câte au fost propuse iniţial, la trei.

„Pentru 2011-2012 am propus înfiinţarea a trei clase (a I-a – n.r.) în limba maghiară, respectiv una solicitată la Colegiul Wesselenyi, o clasă la Şcoala Simion Bărnuţiu şi o clasă la Şcoala Mihai Eminescu – este propunerea comisiei. Nu este niciun motiv pentru care să fim de acord cu un număr mai mare de clase, întrucât nici în acest an nu au existat mai mulţi copii”, a argumentat viceprimarul Daniela Coţa reducerea menţionată.


Coţa a subliniat faptul că, şi în acest an şcolar, există două clase de limba maghiară care au câte 12, respectiv 13 elevi, în vreme ce, pentru anul viitor s-a avut în vedere o cifră de şcolarizare de 25 de elevi pentru clasele I-IV. Singura excepţie o constituie o clasă a I-a unică de limba germană, care ar urma să aibă mai puţini elevi. În plus, conform precizărilor viceprimarului, comisia pentru învăţământ-cultură din cadrul Consiliului Local nu a fost de acord cu înfiinţarea unei clase a V-a de limba maghiară, la Colegiul Wesselenyi, din lipsă de spaţiu.


Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu modificările propuse de comisia pentru învăţământ-cultură, cu patru voturi împotrivă (cele ale consilierilor UDMR) şi o abţinere. Avizul Consiliului Local în ceea ce priveşte cifra de şcolarizare e doar consultativ, Inspectoratul Şcolar şi, mai apoi, ministerul de resort, fiind cei care vor decide câte clase vor exista în unităţile şcolare din Zalău. „Chiar dacă este consultativ, eu vreau să ţin seama de acest aviz. Nu ştiu însă dacă pentru elevii maghiari sunt suficiente cele trei clase, în condiţiile în care la Zalău vin copii şi din localităţile învecinate”, a precizat, pentru AGERPRES, Ioan Abrudan, şeful ISJ Sălaj. AGERPRES